BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rejtett funkció a kasszákban

Egy nappal az után, hogy visszavonták a Videoton által összeszerelt AEE konstrukciós hibája miatt a Samsung NR-300 jelű pénztárgép forgalmazási engedélyét, egy másik magyar cég engedélyt kapott a sajátja forgalmazására. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) soron kívül összehívja az online-pénztárgép átállást segítő munkabizottságot

Óriási felháborodást okozott az érintettek körében, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) már megint visszavont egy pénztárgépre korábban kiadott forgalmazási engedélyt.

Az után, hogy ebből a típusból az első darabokat már beüzemelték. Merő véletlen, hogy ezt a SAM4S NR-300 jelű gépet is az Alt Cash Kft. forgalmazta, mint az NR-270 jelűt, amelynek engedélyét október végén vonták vissza.

Lapunk úgy értesült, hogy a Samsung kassza adóügyi ellenőrző egységét (AEE) a Videoton szerelte össze, ám amint az MKEH közölte, az NR-300 jelű pénztárgépek – az AEE biztonsági hiányosságai miatt – képesek az adóelkerülésre, és rejtett funkciójuknak köszönhetően jogsértő célokra használhatók. Ezért megvizsgálják, hogy a három független tesztelő által kiállított tanúsítványok miért nem tárták fel korábban a csalásra lehetőséget adó biztonsági hibát.

A Videoton lapunk megkeresése után közleményt adott ki, amelyben leszögezi, hogy az adott probléma nyilvánvalóan nem lehet semmilyen összefüggésben a vállalat által hozzáadott értékkel. Amikor egy hazai cég, amely a pénztárgép cseréhez adóügyi egységet fejlesztett, és annak gyártatásával megkeresett bennünket, az üzlet volumenét és jelentőségét messze meghaladó nyitottsággal fogadtuk – írja a cég közleményében, hozzátéve: tisztázták, hogy a Videotonnak az elektronikus egység belső működésével kapcsolatosan semmilyen feladata, felelőssége nincs, és a tesztelés is a megrendelő felelőssége. „Amennyire külső szemlélőként meg tudtuk ítélni, a pénztárgépeket összefogó országos informatikai rendszerhez az általunk szállított elektronikára épülő adóügyi ellenőrző egység maradéktalanul illeszkedett, az engedélyezés során ezzel kapcsolatban mindeddig nem merült fel biztonsági aggály” – hangsúlyozta a Videoton, amely a munkát azért is vállalta el, mert a terméket fejlesztő cég szakemberei „szakszerűen, tisztességesen álltak az együttműködéshez és a szokásos mértéket meg nem haladó problémákat mindig korrekten meg tudták közösen oldani.”

A gépeket terítő és üzembe helyező szervizesek szerint ugyanakkor sok vevőjük nem akart hallani sem más gépről, csak a Samsungot fogadták el. Az Alt Cashnak több mint 80 ezer megrendése volt, így az újabb modell visszavonása több tízezer megrendelőnek okoz újabb gondot.
Múlt hét szerdán jelent meg az az NGM rendelet, amely szerint az a vállalkozó, aki 50 ezer forinttal olcsóbban szeretne hozzájutni az on-line pénztárgépéhez (állami támogatás), annak legkésőbb 2014. január 31-ig üzembe kell helyeznie a gépet. Bizonyos feltételekkel további egy hónapon keresztül, február 28-ig igénybe lehet venni a támogatást. Ennek feltétele a kiskasszásoknál, hogy 2013. október 1-je előtt leadták a megrendelésüket.

Ezek után csütörtökön visszavonták az NR-300 forgalmazási engedélyét, és a fentiek alapján a kiskassza megrendelők lecsúszhatnak az állami támogatásról. Arról nem is beszélve, ha az engedély visszavonása a törvényes 15 nap múlva hatályba lép, az Alt Cashnek vissza kell adnia az eddig felvett előlegeket, ami azonban nem egy zsákban áll, hanem a gyártás előkészítésébe fektették. Így vége lesz az Alt Cash Kft.-nek, több tízezer megrendelő pedig elvesztette a befizetett előleget.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a fentiekkel kapcsolatban úgy vélekedik, hogy a visszavonás miatt előreláthatóan a megrendelését módosítani kényszerülő több tízezer támogatásra jogosult mindegyike nem tudja üzembe helyezni az új online pénztárgépét határidőre, emiatt feltehetően a határidők módosítását kell kezdeményezni, hiszen különben önhibájukon kívül esnének el nagy számban a támogatástól a jogosultak.

„A jelenlegi pénztárgép szabályok szerint az üzemeltetőknek jogerős, minden tekintetben érvényes hatósági engedéllyel kell rendelkezniük, így két hét múlva ennek a feltételnek már feltehetően nem felelnek majd meg” – írja a szövetség, amely azt javasolja, hogy az NR-300-ra leadott megrendeléseket mielőbb vonják vissza a megrendelők, hiszen ezt mindenképpen meg is kell tenni a jogkövető magatartás érdekében a hivatal határozatának jogerőre emelkedését követően.

A Nemzetgazdasági Minisztérium soron kívül összehívja az online-pénztárgép átállást segítő munkabizottságot két pénztárgép engedélyének visszavonása miatt – közölte pénteken Pankucsi Zoltán, az NGM adóügyi helyettes államtitkára a Kossuth Rádió Krónika című műsorában. Nagyon sok olyan gyakorlati kérdés felmerült, amit azonnal tisztázni kell - mondta. Hozzátette: „a kialakult helyzetre találnunk kell egy gyors, határozott, és minden érdekelt érdekeit figyelembe vevő megoldást”. Pankucsi Zoltán szerint ebben a munkabizottság összehívása és véleményének kikérése fog támpontot adni. A munkacsoport már e hét elején összeülhet.

Itt az új jelentkező

Az MKEH Metrológiai Hatósága pénteken engedélyezte az LA Pénztárgép KFT. CashCube típusú pénztárgépének forgalmazását.

A cég december 16-án jelentette be, hogy aznap adták be a kasszát engedélyezésre és azt is közölték, hogy az első tízezer pénztárgépet nettó 90 ezer forintért fogja értékesíteni az cég, amely decemberben 80 ezer megrendelőre számított.

A kérdésre, hogy hány ember dolgozik a CashCube gyártásán, azt a választ kaptuk, a megrendelésektől függően akár százan is, és ha meglesz az engedély, azt is bejelentik, hol készül a magyar kassza.

A cég december 16-án jelentette be, hogy aznap adták be a kasszát engedélyezésre és azt is közölték, hogy az első tízezer pénztárgépet nettó 90 ezer forintért fogja értékesíteni az cég, amely decemberben 80 ezer megrendelőre számított.

A kérdésre, hogy hány ember dolgozik a CashCube gyártásán, azt a választ kaptuk, a megrendelésektől függően akár százan is, és ha meglesz az engedély, azt is bejelentik, hol készül a magyar kassza. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.