BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína letartóztatta a "kémeket" de visszatáncolt

Kína hivatalosan is letartóztatásba vette a Rio Tinto ausztrál bányavállalat négy munkatársát. A látszat ellenére a lépés diplomáciai közeledésnek minősíthető, mivel a vád államtitoksértésről kereskedelmi titok eltulajdonítására és korrupcióra enyhült.

"A vádak jelzik, hogy elmozdultunk az államtitoksértés területéről. A kereskedelmi titok ellopásáért és korrupcióért adható büntetések enyhébbek" – kommentálta a Reutersnek a döntést az ausztrál külügyminiszter.

Kína korábban többször hangoztatta, hogy államtitkok eltulajdonításával vádolja a bányavállalat munkatársait, kiemelve, hogy az állami tulajdonban lévő cégektől történő adatlopás egyenlő az államtitoksértéssel. Ez esetben akár halálbüntetést is kiszabhattak volna a három kínai és az egy ausztrál állampolgárságú Rio alkalmazottra.

Az állami Xinhua ügynökség által közölt hivatalos vád azonban már csak kereskedelmi titok megsértésére és korrupcióra vonatkozik, ezekért 3-7 éves szabadságvesztés szabható ki. Az ausztrál külügyminiszter szerint most, a hivatalos letartóztatás megtörténtével a letartóztatott alkalmazottaknak minden jogi lehetőséget igénybe kell venniük a kínai jogrend keretein belül. Sam Walsh, a Rio Tinto vezérigazgatója is megerősítette: minden segítséget megad munkatársainak. A cég továbbra is cáfolja Kína vádjait és felszólította Pekinget arra: engedélyezzék, hogy a gyanúsítottak találkozhassanak ügyvédjeikkel.

Szakértők szerint a vád módosítása azt mutatja, hogy Kína igyekszik csökkenteni az Ausztráliával szemben fennálló diplomáciai feszültséget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.