BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak akkor induljon útnak, ha muszáj - Riasztás ónos eső miatt

A meteorológiai előrejelzések ónos eső érkezését jósolják a ma esti, holnap hajnali órákra. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. sószóró járművei hamarosan megkezdik a megelőző szórást. Egyúttal a közútkezelő kéri a közlekedők együttműködését: ónos eső esetén csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van.

A biztonságos téli közlekedésben az útviszonyok mellett jelentős szerepet játszik a gépkocsik műszaki állapota és az autósok vezetési gyakorlata. A síkosságmentesítés ónos eső esetén hatástalan, az olvasztó keverék csak akkor érvényesül, ha megszűnik a csapadék.

A november óta téli rendben dolgozó Magyar Közút Nonprofit Zrt. 77 üzemmérnökségén 3000 dolgozó több száz géppel várja készenlétben a téli feladatok ellátását. Az előrejelzések mellett a pillanatnyi útállapotokról 171 saját mérőállomás is szolgáltat információt az ügyeletekre. A társaság 538 eszközhordozó gépe készenlétben van, az ónos eső megérkezése előtt megelőző sózást végeznek az utakon. 

„A közútkezelők és a közlekedők legnagyobb ellensége az ónos eső. Ilyenkor, amíg az ónos eső esik, szórógépeinknek is a jeges, balesetveszélyes úton kell haladniuk, és a kiszórt só nem fejtheti ki olvasztó hatását a folyamatos csapadék miatt” – mondta el Légrádi Veronika, a társaság szóvivője. „Amíg esik, a sózás hatástalan, hiszen a csapadék még a földre érkezése előtt megfagy, tehát a jég képződése gyorsabb, mint a só oldatba kerülése, így annak olvasztó hatása nem érvényesül.

A megelőzésre kijuttatott szóróanyag olvasztó hatása is csak később jelentkezik. Eredményes munkát csak akkor végezhetünk, ha az ónos eső elállt. Ekkorra azonban már sok helyen a sószórók munkáját nehezítik az utakon keresztbefordult autók és az árokba csúszott járművek. Előfordul, hogy a mi járműveink emiatt késlekednek. Éppen ezért nyomatékosan kérjük, hogy csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van.”

A közlekedők friss információkat kaphatnak a Magyar Közút Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-es telefonszámon, illetve a regionális ügyeletek elérhetőségein, amelyeket a www.kozut.hu internetes oldalon találnak meg. A közútkezelő egyúttal kéri, hogy indulás előtt mindenképp tájékozódjanak a www.kozut.hu weboldalon elhelyezett friss információk

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.