BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hol lehet 25 ezer forintos óradíjat kapni?

Sokallja a négyes metró beruházása kapcsán kifizetett tanácsadói díjakat az Állami Számvevőszék. Az MR1-Kossuth Rádió birtokába jutott jelentés szerint áprilisig 21 milliárd forintot költöttek szakértőkre és tanácsadókra, a kifizetések pedig többször nem álltak arányban a teljesítéssel.

A jelentés ilyennek minősíti például a Metróber Kft. tevékenységét. Ők napi 16 órában nettó 25 ezer forintos óradíjjal dolgoztak. A számvevők jelentésével foglalkozó fővárosi munkacsoport vezetője viszont azt mondja: 21 milliárd egy 370 milliárdos beruházásnál nem sok tanácsadókra. Gyekinczki András szerint húszszázaléknyi szakértői költség szokásosnak és átlagosnak mondható.

Eddig huszonegy milliárd forintot költöttek el szakértőkre és a tanácsadókra 4-es metró építkezéséhez kötődően - ez is kiderül a 4-es metró beruházást vizsgáló számvevőszéki jelentésből. Ezt a pénzt a tervezés megkezdésétől 2010. április 30-ig fizették ki. Az MR1-Kossuth Rádió birtokába jutott dokumentum megállapítja, hogy a kifizetett összegek többször nem álltak arányban a teljesítéssel. A Metróber Kft. például napi 16 órában nettó 25 ezer forintos óradíjjal dolgozott, ám a számvevők szerint az elvégzett feladat tartalma és színvonala ezt a kifizetést nem indokolta.

Hasonló óradíjjal dolgozott az a cég is, amellyel még 2007-ben Antal Attila akkori BKV-vezérigazgató kötött szerződést öt évre, hárommilliárd forintos kerettel. Az AAM Tanácsadó Kft.-nek az ÁSZ-jelentés szerint két részletben 154 milliót fizettek ki, és a számvevők szerint 49 millió kifizetése nem állt arányban a teljesítéssel. Több mint 530 milliót fizettek ki jogi tanácsokra is a 4-es metró építkezéshez kötődően. Volt olyan ügyvédi iroda, amelyik csak 17 ezret, de volt olyan is, amelyik 38 ezret kért el óránként, amellett, hogy sikerdíjat is fizettetett - tudósít az MR1 Kossuth Rádió.

Huszonegy milliárd egy 370 milliárdos beruházásnál nem sok tanácsadókra - mondja az ÁSZ-jelentést vizsgáló fővárosi munkacsoport vezetője. Gyekinczki András szerint átlagos összegről van szó, amelyben hétmilliárd a mérnöki tevékenységre ment el.

Csodálkozással értesült az AAM Tanácsadó Zrt. az Állami Számvevőszék 4-es metróval foglalkozó jelentésének a céget érintő állításairól – áll a társaság által kiadott közleményben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.