BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vezérkarcsere a Malévnál

Nem fogadták el a légitársaság üzleti tervét a befektetőkkel folyó tárgyalás miatt

A közeljövőben várható stratégiai döntések miatt nem szavaztak a 2011. évi átdolgozott üzleti tervről a Malév pénteken tartott rendkívüli közgyűlésén – közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Az indoklás szerint „a potenciális befektetőkkel folytatott megbeszélések eredménye jelentősen érintheti a társaság 2011. évi tevékenységét, új jövőképet”. A nemzeti légitársaság közgyűlésen döntöttek az igazgatóság és a felügyelőbizottság összetételének megváltoztatásáról is. Az igazgatósági változtatásokat azzal magyarázták, hogy az „előrehaladott tárgyalások fényében az MNV Zrt. szükségesnek érezte a Malév Zrt. igazgatóságának közlekedés-szakmai átalakítását javasolni”. Visszahívták az igazgatóság tagjai közül Winkler János elnököt, Martin Gausst (aki május 31-i hatállyal lemondott a vezérigazgatói tisztségről), Bienerth Gusztávot és Parragh Lászlót. A Malév részvényeinek közel 96 százalékának tulajdonosi jogait képviselő MNV Zrt. javaslatára a közlekedési és légiközlekedési ügyekben jártas szakembereket választott. Az öttagú igazgatóság új tagjai Berényi János, aki az igazgatóság elnöke lett, és Gergely Máté. Az igazgatóság tagja marad Kamarás Zoltán, továbbá a kisebbségi tulajdonos küldöttjeként Anatoly Ballo és Anatoly Deloveri. Az új elnök és a tagok megbízatása öt évre szól.

Megújult a Malév felügyelőbizottsága is. Az új elnök Lendvai Magdolna, új tagja pedig Kis Krisztina lett. A bizottság tagja maradt Balla Mihály, Kazatsay Istvánné és Osztrovszky Krisztina. A felügyelőbizottság új elnökének és új tagjainak megbízatása szintén öt évre szól.

A 2010 tavaszán ismét állami tulajdonba került légitársaság igazgatóságának elnöke a kormányváltás után Urbán László lett, aki rövid időn belül lemondott azzal az indokkal, hogy az ezzel járó elfoglaltsága jóval több, mint amit eredetileg feltételezett, és ezt nem tudja összeegyeztetni az EBRD-ben betöltött igazgatósági tagságával. Ezt követően lett Winkler János az elnök, akit most visszahívtak tisztségéből. n VG

Megállapodtak a pilótákkal

Hosszú távú megállapodás született a Malévnál alkalmazandó új kollektív szerződésről – közölte a Malév pénteken – azt követően, hogy csütörtökön este eredményesen befejeződtek a tárgyalások a pilóták és a légiutas-kísérők szakszervezetével.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy „A pilóták és a légiutas-kísérők érdekképviselete a több hónapja tartó tárgyalás sorozat után döntött úgy, hogy egyeztetés keretében kívánja elérni a kollektív szerződés megkötését a munkáltatóval. Bár a hírek csak a pilóták és légiutas-kísérők pihenőidejének szabályozásáról szóltak, a felek a tárgyalóasztalnál a társaság összes munkavállalójára vonatkozó szabálykészlet kidolgozásán fáradoztak.” A megállapodás részleteit nem közölték.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy „A pilóták és a légiutas-kísérők érdekképviselete a több hónapja tartó tárgyalás sorozat után döntött úgy, hogy egyeztetés keretében kívánja elérni a kollektív szerződés megkötését a munkáltatóval. Bár a hírek csak a pilóták és légiutas-kísérők pihenőidejének szabályozásáról szóltak, a felek a tárgyalóasztalnál a társaság összes munkavállalójára vonatkozó szabálykészlet kidolgozásán fáradoztak.” A megállapodás részleteit nem közölték.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.