BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alakul még a közétkezetésről szóló szabályozás

„Reményeink szerint a szakmai alapon folyó egyeztetés során az eredeti rendelettervezet vadhajtásai eltűnnek majd a végleges változatból” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Gál Pál Zoltán. A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke lapunknak hangsúlyozta: „szervezetünk egyetért azzal, hogy a közétkeztetésnek az egészséges táplálkozás alapelveit figyelembe véve kell átalakulnia Ugyanakkor az eredeti rendeletben megfogalmazott kitételeknek sem a hazai mezőgazdaság, sem a közétkeztetésben működő szolgáltatók nem tudnak megfelelni azonnal, az alkalmazkodáshoz némi átmeneti idő kell. A megváltozó konyhatechnikai előírásokhoz beruházások is kellenek” – tette hozzá az elnök.

Gál Pál Zoltán hozzátette: az első rendeletben közölt ételeket próbaképpen megfőzték, és azt tapasztalták, hogy az nem ízlik a gyerekeknek. „Ez feszültséget szül a szülők és a szolgáltatók között, a szülők ugyanis nem akarnak olyanért fizetni, amit a gyerek nem eszik meg” – fogalmazott az elnök. Hozzátette: azóta közelebb kerültek a szakma és a tárca elképzelései.

Az EMMI közlése szerint a jogszabálytervezet célja, hogy a gyermekek egészséges fejlődéséhez, a betegségek megelőzéséhez és a betegek megfelelő gyógyulásához szükséges, a közétkeztetésben nyújtott tápanyagtartalmat meghatározza.

A rendelkezés szerint a kellő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztást, a só és a telített zsírsavak bevitelének csökkentését kell elérni. Az elvárások megvalósításával kapcsolatban az OÉTI által elkészített mintaétlapok szolgáltak útmutatóként. A számítások szerint nem várható jelentős, az infláció mértékét meghaladó növekedés a nyersanyagokkal kapcsolatos előírások miatt – tette hozzá a szaktárca.

Bevonnák a helyi termelőket

A korábban a kormányzat által meghirdetett szociális földprogram keretében tavaly év végén már a termények feldolgozására, valamint kézműves termékek előállítására is lehet pályázni. A program lényege, hogy az önkormányzatok megszervezik, hogy a munkához nem jutó helyiek növényt termeszthessenek, állatot tarthassanak.

A program egyik kiemelt célja, hogy a megtermelt és esetleg a későbbiekben bizonyos fokon feldoglozott élelmiszereket a helyi közétkeztetésben értékesítsék.

A program egyik kiemelt célja, hogy a megtermelt és esetleg a későbbiekben bizonyos fokon feldoglozott élelmiszereket a helyi közétkeztetésben értékesítsék. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.