A rákkeltő aflatoxint például a kukoricán megtelepedett penész termeli, a gombaméreg a tejen keresztül választódik ki. Kardeván Endre jelezte: amennyiben a tejben az aflatoxin-szennyezettség elér egy határértéket, akkor a tejet az élelmiszerbiztonsági hatóságok elkobozzák, mert az élelmiszerként nem használható fel.
Amennyiben a penészgombával szennyezett takarmányokat a gazdálkodók lecserélik, úgy az aflatoxin 3-5 nap alatt kiürül az állat szervezetéből, és nem üríti tovább a tejjel. Ekkortól pedig már a tej teljes mértékben egészséges és fogyasztható lesz - mondta az államtitkár, hozzátéve: a gazdák felelőssége, hogy szennyezett takarmányt ne etessenek az állatokkal.
A lóhúsbotránnyal kapcsolatban Kardeván Endre elmondta: a magyar állategészségügyi hatóságok ellenőrzés alatt tartják a dolgokat, az országban forgalomba hozott élelmiszerek biztonságosak, az emberi egészségre nem ártalmasak. Hozzátette, hogy a lóhús fogyasztásának egészségi kockázata tudomása szerint nincs, nemhogy itthon, de egész Európában sem.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.