BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF: Évekig maradhatnak csúcson az élelmiszerárak

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentése szerint a globális élelmiszerárak újabb rekordot értek el, és tovább emelkedhetnek.

Ugyanakkor az IMF szerint a rekord magasságú globális élelmiszerárak vélhetően fennmaradnak, mert évekbe telhet, amíg a termelés reagál az ellátással kapcsolatos aggodalmakra. A globális búza, szója és cukor árak a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint jövő évben csökkenhetnek.

Chicagóban például a határidős kukorica ára az elmúlt évben 92 százalékkal emelkedett, miután nőtt az élő állat iránti kereslet, a búza ára pedig 65 százalékkal szökkent fel, miután a tavalyi oroszországi és kelet-európai szárazság hatására ezek az országok az export visszafogására kényszerültek. Az ázsiai árvizek pedig a rizstermést korlátozták.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium becslése szerint a globális gabonakészletek 13 százalékkal csökkennek a legközelebbi aratás előtt. A FAO egyébként úgy becsüli, hogy az élelmiszertermelésnek 70 százalékkal kell növekednie 2010 és 2050 között, mivel a világ lakossága 9 milliárdra növekszik, a növekvő jövedelmek pedig a hús- és tejtermékek nagyobb mértékű fogyasztását idézik elő. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.