BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön a Húsvét - Mennyire megy fel a tojás ára?

Egy-két forinttal nőhet még a tojás termelői ára a húsvéti főszezonig tartó időszakban – mondta lapunknak a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke.

Thury Attila, aki egyben a MoháCsibe Kft. vezetője kifejtette: miközben az ömlesztett, raklapon értékesített tyúktojás jelenleg nettó 18 forintért adható el, a megnövő kereslet nyomán a pár héttel ezelőtti 17 forintról a tavalyihoz képest valamivel magasabb árra juthat el.

A fogyasztók azonban aligha bírnak el egy 21-22 forintos vagy ennél magasabb termelői árat – véli Thury Attila. A nagybani piacon az elmúlt hetekben mérettől függően 27–30 forint között volt az első osztályú tojás ára, míg a fogyasztói átlagár az év eleje óta 32-35 forint körül mozog.

Nemcsak a közelgő húsvét, de a recesszió is pozitívan hat a tojásfogyasztásra. Magyarországon az éves fogyasztás fejenként 270 darab körül stagnál, ez a termék olcsó árán túl Thury Attila szerint annak is köszönhető, hogy a dietetikusok már nem tartják a koleszterinproblémákért felelősnek az élelmiszert.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.