BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy hibát követett el Moszkva? - Ki a búza ura?

Oroszország július 1-jétől feloldotta a gabona exportjára vonatkozó, tavaly nyáron elrendelt tilalmat, amelyet a súlyos szárazság indokolt, ugyanakkor az orosz gabonatermelők visszatérése a világpiacokra valószínűleg nem lesz könnyű - hangoztata Arkagyij Zlocsevszkij, az orosz gabonaszövetség elnöke.

A globális gabonapiac az orosz gabonaexport tilalmára azzal reagált, hogy növekedtek a gabonaárak, és csökkentek a jelentős globális élelmiszertermelők részvényeinek kurzusa, míg a gabonafogyasztó országok elkezdtek alternatív gabonaszállítók után nézni. Az orosz gabonaembargó azonban nem idézett elő a világon gabonahiányt, a kieső exportőrök helyét más kereskedők vették át - írja a RIA Novosztyi.

Most, hogy a gabonaexport tilalmát feloldotta, Oroszországnak vissza kell szereznie a globális gabonapiacokon korábban elfoglalt pozícióját. Moszkva az embargó előtt egyike volt a világ négy fontos gabonaszállítójának (az Egyesült Államokkal, Kanadával és az Európai Unióval együtt) és évente több mint 20 millió tonna gabonát exportált.

Az embargó nélkül 2011-2012-ben ragyogó exportpotenciált mutathatott volna fel Oroszország, a ProZerno gabonapiaci elemző cég vezetője, Vlagyimir Petricsenko becslése szerint 18-20 millió tonnás kivitelre lehet számítani. A szakértő szerint azonban ezt Oroszország nem realizálhatja, mert az embargó nyolc-kilenc évvel vetette vissza az ország gabonakereskedőit. A gabonaszövetség elnöke a termés tekintetében még optimistább, 20-25 millió tonnás exportpotenciálra számít, viszont ő is csak 15-16 millió tonnás valós kivitelt vár.

A pesszimisták várakozásai erősíti meg Egyiptom egy héttel ezelőtt tett nyilatkozata, mely szerint az embargó feloldását követően sem vonja be a gabonatenderbe Oroszországot. "Oroszország tavaly elmulasztotta leszállítani azokat a mennyiségeket, amelyekre még az előtt szerződtünk le, hogy a tilalom életbe lépett volna, ezért vagyok óvatos az orosz féllel szemben" - fogalmazott Noman Nomani, a General Authority for Supply Commodities egyiptomi beszerző szervezet alelnöke. "Amikor majd megbizonyosodtunk arról, hogy az orosz szállítás stabil, akkor újra versenyeztetjük az onnan származó búzát" – tette hozzá.

A gabonaexport tilalmának feloldása komoly dilemmát jelent Moszkvának: a legnagyobb termelők a korlátlan kivitel mellett kardoskodnak, és ez ugyan élénkíteni a szektort, de egyúttal magasabbra emelné a gabonaárakat belföldön. Dmitrij Medvegyev egyébként a tilalom feloldását éppen azért üdvözölte, mert reményei szerint Oroszország így visszatérhet az olyan nyereséges piacokra, mint Egyiptom. Ugyanakkor az orosz központi bank exportadó kivetését javasolta a külföldi értékesítés korlátozása érdekében, mivel meglátásuk szerint a túlzott kivitel jelenti a legnagyobb veszélyt az orosz kormány azon tervére, mely szerint a jelenlegi, csaknem 10 százalékos inflációt 7 százalékra szorítják le.

Medvegyev szintén hangsúlyozta, hogy a belföldi kereskedésnek előnyt kell élveznie az exporttal szemben. A Financial Times a közelmúltban publikált cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy a várható kereskedelmi korlátozások növelik az Oroszország megbízhatóságával kapcsolatos bizonytalanságot az export terén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.