BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot "koppanhat" Moszkva

Egyiptom, a világ legnagyobb búzavásárlója, közölte, hogy egyelőre kizárja az orosz gabonát a tendereiből.

Ez pedig annak a jele – írja a The Moscow Times –, hogy Oroszországnak  nem sikerül visszaszereznie több vevőjét azt követően, hogy tízhónapos tilalmat rendelt el a gabonaszállításokra.

"Oroszország tavaly elmulasztotta leszállítani azokat a mennyiségeket, amelyekre még az előtt szerződtünk le, hogy a tilalom életbe lépett volna, ezért vagyok óvatos az orosz féllel szemben" - fogalmazott Noman Nomani, a General Authority for Supply Commodities egyiptomi beszerző szervezet alelnöke. "Amikor majd megbizonyosodtunk arról, hogy az orosz szállítás stabil, akkor újra versenyeztetjük az onnan származó búzát" – tette hozzá.

Az orosz mezőgazdasági termékek exportőreit tömörítő országos szövetség elnöke a hír kapcsán úgy vélekedett, az egyiptomi partner kiesése nem jelent komoly problémát. Vadim Vikulov meglátása szerint Oroszország Egyiptomon kívül számos nagyfelvásárlót tudhat magáénak, akik – mint fogalmazott – rugalmasabban kezelik majd a helyzetet.

A gabonaexport tilalmának feloldása egyébként komoly dilemmát jelent Moszkvának: a legnagyobb termelők a korlátlan kivitel mellett kardoskodnak, és ez ugyan élénkíteni a szektort, de egyúttal magasabbra emelné a gabonaárakat belföldön. Dmitrij Medvegyev egyébként a tilalom feloldását éppen azért üdvözölte, mert reményei szerint Oroszország így visszatérhet az olyan nyereséges piacokra, mint Egyiptom. Ugyanakkor az orosz központi bank exportadó kivetését javasolta a külföldi értékesítés korlátozása érdekében, mivel meglátásuk szerint a túlzott kivitel jelenti a legnagyobb veszélyt az orosz kormány azon tervére, mely szerint a jelenlegi, csaknem 10 százalékos inflációt 7 százalékra szorítják le.

Medvegyev szintén hangsúlyozta, hogy a belföldi kereskedésnek előnyt kell élveznie az exporttal szemben. A Financial Times a közelmúltban publikált cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy a várható kereskedelmi korlátozások növelik az Oroszország megbízhatóságával kapcsolatos bizonytalanságot az export terén. Az orosz gabonaszövetség szerint 7 ezer rubel fölötti tonnánkénti búzaár esetében érdemes kivetni az exportvámot, a jegybank viszont már 6 500 rubeles árnál meglépné ezt.

A szakértők szerint a kormány vár egy pár hónapot, amíg befejeződik az aratás és akkor dönt majd az esetleges adóról. A számítások szerint idén a tavalyi 61 millió tonnáról 85-90 millió tonnára emelkedhet az idei gabonatermés, ez akár 15 millió tonnás exportot is lehetővé tesz, ami háromszorosa a tavaly regisztráltnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.