BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem garantált a földprogram sikere

A szociális földprogram eszköz ahhoz, hogy a mélyszegénységben élők a saját munkájukkal javítsák helyzetüket – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a szociális földprogram keretében az idén már a termények feldolgozására, valamint kézműves termékek előállítására is lehet pályázni. Az önkormányzatok megszervezik, hogy a munkához nem jutó helyiek növényt termeszthessenek, állatot tarthassanak, a termést pedig akár a helyi közétkeztetésben értékesítsék.

A kormány még nyáron döntött arról, hogy a szociális földprogram megvalósítása érdekében az önkormányzatok állami földeket kapjanak vagyonkezelésbe. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a szociális földprogram megvalósítása érdekében akkor első alkalommal hirdetett meg ingyenes termőföldeket az önkormányzatok számára. Az NFA az önkormányzatok által benyújtott kérelmeket elbírálva javaslatot készített a kormánynak több mint 132 hektár termőföld ingyenes vagyonkezelésbe adására.
„A helyi körülményektől erősen függ az ilyen programok sikere. A világ számos országában van hasonló szociális földprogram, van ahol ez sikeres, van ahol pedig bohóckodássá fajul” – nyilatkozta lapunknak Juhász Pál agrárszociológus. A Budapesti Corvinus Egyetem kutatója hozzátette: „jó szervezés esetén ezek a programok helyileg jelentős sikereket érhetnek el, hiszen a megcélzott csoportoknak képesek biztonságérzetet, kiegészítő jövedelmet nyújtani.” Az eredményességhez szükséges kritériumokról szólva Juhász Pál megjegyezte: „fontos, hogy minden ilyen program tartalmazzon egy szelekciós mechanizmust, és a kevésbé törekvőket kizárja a kezdeményezésből. Ők ugyanis hajlamosak gyengíteni a többiek teljesítményét.”

Az agrárszociológus szerint elengedhetetlen egy ilyen program sikeréhez a háttértámogatás megszervezése is. „A program résztvevőinek meg kell kapniuk a szükséges tudást, a támogató tanácsadást, mert nem igaz az, hogy mindenki tudja, hogyan kell gazdálkodni. Emellett természetesen nem csupán tanácsadásra, hanem egyéb háttérszolgáltatásra is szükség van” – tette hozzá Juhász Pál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.