BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is népszerű a nyomtatott sajtó

A magyar lakosság körében továbbra is nagy népszerűségnek örvend az újságolvasás: 2009 első hat hónapjában a 15 évnél idősebbek 82 százaléka vett a kezébe valamilyen sajtóterméket. A hazai lakosság leginkább a szűkebb környezetét érintő hírekről, eseményekről szeret olvasni, ezért az egy-egy településen, településtípuson megjelenő sajtótermékeket az ottaniak sokszor szívesebben lapozzák fel, mint egy országos terjesztésű újságot – derül ki a GfK Hungária és az Ipsos Nemzeti Médiaanalízis frissen közzétett tanulmányának adataiból.

Az év első hat hónapjában az olvasók átlagosan 3,8 lapot vettek a kezükbe. A legolvasottabb újság a fizetős napilapok között a Blikk, a hetilapok között a Story, míg a havi és egyéb periodicitású lapok esetében a Nők Lapja Konyha volt. A legolvasottabb pénzért megvásárolható napilap minden egyes lapszámával több mint 1,1 millió magyar felnőttet lehetett elérni. Egymillió főnél többet ezenkívül csak a legnagyobb példányszámú ingyenesen terjesztett napilap, a Metropol ér el.

A kiadványokat csoportosítva elmondható, hogy a megyei napilapok a legkedveltebbek, ezeket országos átlagban a felnőtt lakosság 29 százaléka olvassa. Ha csak a 18 vidéki megye átlagát nézzük, akkor ez az érték a lakosságra vetítve 40 százalékra emelkedik. A válaszadók jelentős arányban (28 százalék) veszik kézbe az önállóan terjesztett tévémagazinokat is. VG

Tendenciák

Az előző mért időszakhoz képest enyhe növekedést mutat a politikai, közéleti, valamint a pénzügyi, gazdasági lapok olvasottsága (előbbit a lakosság 9, utóbbit 6 százaléka veszi kézbe).

A magasabb vásárlóerővel rendelkezők 89 százaléka olvas legalább egy nyomtatott sajtóterméket. Ők a vizsgálati időszakban átlagosan 4,3 lapot olvastak. E csoport az átlagosnál nagyobb érdeklődést tanúsít a gazdasági és közéleti napi-, valamint hetilapok iránt.

A magasabb vásárlóerővel rendelkezők 89 százaléka olvas legalább egy nyomtatott sajtóterméket. Ők a vizsgálati időszakban átlagosan 4,3 lapot olvastak. E csoport az átlagosnál nagyobb érdeklődést tanúsít a gazdasági és közéleti napi-, valamint hetilapok iránt.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.