BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyal az állami szerencsecég, de gondok vannak a játékadóval

A Szerencsejáték Zrt. tavaly összesen 74,1 milliárd forintot fizetett be az állami költségvetésbe, ebből 34,9 milliárd forintot tett ki a játékadó.

A büdzsének 2012-ben összesen 52,4 milliárd forint bevétele volt ebből az adónemből, idén azonban lassan csordogálnak az adóforintok. A játékadó-bevétel idén júliusig mindössze 17,5 milliárd forintot ért el, ami az előirányzott 47 milliárdnak mindössze a 37,2 százaléka. „A 2012-ben befizetett játékadóból a költségvetésen keresztül közel 12 milliárd forint a Nemzeti Kulturális Alapba, további 4,6 milliárd forint a Magyar Nemzeti Filmalapba került, a sporttörvény alapján 6,2 milliárd forint jutott a nemzeti sportmozgalom támogatására” – derül ki a Szerencsejáték Zrt. üzleti jelentéséből.

Az elért 212 milliárd forintos árbevételnek több mint a fele az állami céggel leszerződött vállalkozóknál realizálódott, ötöde a lottózókban, de a Magyar Posta is 14 százalékos szelettel rendelkezik az értékesítési tortából. A játékkínálat 2012-ben tizenegy önálló játékból állt, amelyet a változó nagyságú sorsjegy kollekció egészített ki. Az alapjátékok száma szintén tavaly lett a legmagasabb, összesen 1,2 milliárd darab.

„A játéktermekben és a vendéglátóipari helyeken működő pénznyerő automaták váratlan októberi betiltása következtében az év végére a magyar szerencsejáték piac egyik legnagyobb szegmense kiesett. A játéktermek betiltása közrendi, közbiztonsági okból tisztább helyzetet teremtett, de a kereslet feltételezhetően nem szűnt meg teljesen” – írja a cég. Hozzátették: a szokásaikat fel nem adó játékosok új játéklehetőséget keresnek, amelyet
részben a jobban ellenőrzött három élő kaszinóban, a gyorsabb ritmusú hagyományos játékokban (sorsjegy, Puttó), illetve az interneten elérhető kaszinókban és illegális játékhelyeken találnak meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.