BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy hónap múlva indul a verseny - Mire számíthat a Magyar Posta?

Alig több mint egy hónap múlva megnyílik a postai piac a verseny előtt, a jövőben bárki kézbesíthet számlaleveleket és képeslapokat, mert az 50 gramm alatti küldemények esetében is megszűnik az állami monopólium. A 145 éves Magyar Posta az elmúlt fél évszázad legnagyobb kihívása előtt áll, nem elhanyagolható könnyebbséget jelent azonban a 34 ezer embert foglalkoztató vállalat számára, hogy a nemrég elfogadott új postatörvény szerint a hivatalos iratok kezelése mellett a postabélyegek kibocsátása is változatlanul a feladata marad.

„A liberalizált postapiacokon a postabélyeg-kibocsátás joga mindenütt az egyetemes szolgáltatót illeti. A bélyeggel való bérmentesítés a lakossági szegmensben jellemző, ebben az évben is milliárdos nagyságrendben vásároltak bélyeget bérmentesítési célból, a Posta pedig ugyanekkora értékben adott valamilyen (elsőbbségi, ajánlott) postai viszontszolgáltatást” – válaszolta a Világgazdaság kérdésére a Magyar Posta. Hozzátették: kizárólag a filatéliai célú bélyegértékesítésből (hazai és külföldi gyűjtőknek történő eladásból) származik nyeresége a cégnek. Ez százmilliós nagyságrendű.

Idén mintegy 80 millió bélyeget készített a vállalat – forgalmi bélyegből 8, alkalmi bélyegből 31 témában –, de mivel a levélforgalom az elmúlt években trendszerűen csökkent, visszaesett a kibocsátott bélyegek darabszáma is. „Mivel a bélyeg nem csupán postai fizetőeszköz, hanem Magyarország kulturális névjegye is, a Posta arra törekszik, hogy a bérmentesítésben a bélyeg hosszú távon meg tudja őrizni a jelenlegi pozícióit. Jelenleg minden tizedik levélküldeményt díszít postabélyeg” – tudatta a cég. Jövőre a magyar bélyegkibocsátásban első alkalommal jelennek meg olyan bélyegek, amelyek 3D-s szemüveggel életre kelnek.

Januárban nem kezd senki

Az már biztos, hogy január elsejétől nem lép új szereplő az 50 gramm alatti küldemények piacára, ugyanis ezt már jeleznie kellett volna a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak. „Az egyetemes postai szolgáltatást nem helyettesítő postai szolgáltatás bármelyikét nyújtani kívánó gazdálkodó szervezet köteles az e tevékenység megkezdésére irányuló szándékát a szolgáltatás megkezdése előtt 45 nappal a hatóságnál nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni” – szerepel az új postatörvényben. Az Osztrák Postához tartozó Feibra Kft. december első felében jelentheti be, hogy mikortól versenyezne a Magyar Postával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.