BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hol dől be a legtöbb cég? - Hazai fizetési körkép

A magyar vállatok fizetési szokásait vizsgálva, a Dun & Bradstreet (D&B) kockázatkezelési szakértő adataiból kiderül, hogy az ország keleti részén működő vállalatok a nyugati régióban tevékenykedő vállatoknál rosszabb fizetési figyelemmel rendelkeznek.

A keleti országrészben az átlagos fizetési határidő magasabb, illetve a 90 napos – bedőlés gyanús – késedelmek aránya is magasabb, mint nyugaton. Egy keleti régióban tevékenykedő, vagy a keleti megyékkel üzleti kapcsolatban álló vállalat akár 15 nappal is később jut hozzá kintlévőségéhez, mint a nyugati régióban tevékenykedők.

Mivel az átlagos fizetési késedelem nyugaton is 10-15 nap között van, így itt sem hanyagolható el a követelésbehajtás, a vevői nem vagy késve fizetések kezelése. A széttagoltság ráadásul tovább fokozódik, mivel a vállalatok bedőlési aránya az ország keleti felében még tovább nőtt az előző évi állapothoz képest.

A 2010 év eleji bedőlési arányok (felszámolások és csődeljárások száma osztva a cégszámmal) az ország megosztottságát mutatják. Ez alapján látható, hogy 2010 májusáig az ország keleti részén jóval nagyobb arányban kerültek a cégek felszámolás vagy csődeljárás alá, mint a keleti országrészben. Az elmúlt 12 hónapban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legnagyobb a bedőlési arány, míg Pest megye büszkélkedhet a legkisebb bedőléssel. Nem elég azonban csak ezt figyelembe venni.

Az elmúlt 12 hónapot összehasonlítva az azt megelőző egy évvel, azt láthatjuk, hogy keleten még tovább romlik a bedőlési arány. A legrosszabb bedőlési arányú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalatok fizetésképtelenségi eljárásban való szereplésének aránya viszont javult, bár ebben a megyében annyira magas volt a bedőlési arány, hogy még a jelentős javulás ellenére is a legrizikósabb megye maradt. A helyzetet tovább rontja, hogy még mindig jelentősen több megyében emelkedik a bedőlési arány, mint amennyiben csökken.

Az átlagos fizetési határidő a D&B Trade adatai alapján 2010 első negyedévében Magyarországon átlagosan 30,5 nap volt, de területileg élesen elkülönül az ország keleti és nyugati része. Míg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyében átlagosan 35,1 nap volt a fizetési határidő, addig a nyugaton Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom megyében 26,6 nap.

Ha összehasonlítjuk a 2009 első negyedévével az idei első 3 hónap adatait, akkor azt láthatjuk, hogy 2009-ben még a 30 nap feletti átlagos fizetési határidő kevésbé volt jellemező, mint napjainkban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.