BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar Posta: terv teljesítve

A vártnál nagyobb lett tavaly a profit, óvatos üzleti tervet készítettek ez évre

A tervezett 3,4 milliárd forintnál nagyobb, körülbelül 4,3 milliárdos adózás előtti eredményt ért el 2010-ben a Magyar Posta – tájékoztatta a Világgazdaságot Rajnai Attila, a társaság gazdasági vezérigazgató-helyettese. Véleménye szerint a 2010-es üzleti terv összességében megalapozott volt, az első fél évre vonatkozó várakozások gyakorlatilag teljes mértékben teljesültek. A második hat hónapra vonatkozó bevételeket azonban felültervezte az előző vezetés – például az évek óta csökkenő levélforgalom jelentős bővülésére számított –, de ez kezelhető volt. Megítélése szerint a tervhez képest megnövekedett eredmény elsősorban az év első felében el nem indított beruházások és beszerzések el nem költött forrásai, valamint a második fél év költségtakarékos gazdálkodásának eredménye.

Tavaly folytatódott a hagyományos postai szolgáltatásokból – levél- és csomagforgalomból, sárga csekkek kezeléséből, hírlapüzletágból – származó bevételek csökkenése – jelezte Rajnai Attila a jellemző piaci folyamatokat, s mint mondta, ez a trend az idén tovább erősödhet. Ennek megfelelően a cég 2011-re vonatkozó üzleti tervében – amelyet hétfőn nyújtottak át a tulajdonos MNV Zrt.-nek – a 2010-esnél jóval kisebb, 2,4 milliárd forintnyi adózás előtti eredményt valószínűsít. A posta idei terveiről elmondta: szeretnék érezhetően javítani a lakossági szolgáltatásaik színvonalát, reményei szerint ezt az ügyfelek már a második fél évtől megtapasztalhatják. Példaként elmondta, hogy a kézbesítőiket PDA-kkal (kézi számítógép) szeretnék ellátni, ezzel kapcsolatban már lefolytatták a szükséges közbeszerzési eljárást. Be kívánnak vezetni többek között egy levél-, illetve csomagkövetési szolgáltatást is, amelyben az ügyfél a küldemény aktuális státusára vonatkozóan SMS-értesítés útján tájékozódhat. Tervezik még, hogy a lakossági megítélés szerint nagy bizalmi indexszel rendelkező postások a küldemények kiszállítása mellett többletszolgáltatásokat is nyújthassanak az ügyfeleknek, például értékesítői tevékenységet is elláthassanak – erről jelenleg is több partnerrel tárgyalnak.

Kitörési pontot látnak még a pénzügyi, illetve az elektronikus szolgáltatások fejlesztésében (hibrid levél), az e-beszerzési rendszer működtetésében, az e-közigazgatáshoz való kapcsolódásban. A hagyományos postai bevételeken felüli bevételforrások keresése már csak a 2013-as postai liberalizáció miatt is fontos a cég számára. A Magyar Posta bevételeinek körülbelül 60 százaléka már most is a versenypiacról származik.

A tervezett beruházásokkal kapcsolatban Rajnai Attila elmondta, két év alatt – a források adta lehetőségek ütemében – mind a 2700 postahivatalukat egységes informatikai hálózatba szeretnék kötni. A Gödöllőre tervezett új országos logisztikai központ megépítését leállították – ez mintegy hatmilliárd forintos beruházás lett volna –, és inkább a budaörsi központot újítják fel teljesen, folyamatos üzemmenet mellett. Rajnai szerint túl sokba került volna egy új bázis kiépítése, és ráadásul megkérdőjelezhető az is, tényleg szükség lett volna-e két központra ilyen közel egymáshoz. A Ferihegyi repülőtérre tervezett nemzetközi ki-cserélőüzem épülete már elkészült. Jelenleg a kormányzat ezt használja a soros EU-elnökség elnöki várójaként, miközben a technológiai tér berendezéseit és eszközeit az új szereppel egyeztetett módon folyamatosan szerelik be, felkészülve az üzembe helyezésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.