BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sztrájk béníthatja meg karácsonykor a British Airwayst

A British Airways (BA) pilótái és műszaki személyzete december 14-é dönt az esetleges munkabeszüntetésről. Ezt azt jelenti, hogy december 21-ét követően komoly fennakadások adódhatnak a légitársaságnál.

A december 14-i szavazásról ma állapodott meg a több mint 3 ezer, a British Airways repülőgépein dolgozó alkalmazott és a szakszervezet. Bár hivatalosan még nem értesítették a légitársaságot, a jelenlegi menetrend szerint éppen a karácsonyi időszakban okozhat komoly fennakadásokat a pilóták sztrájkja.

Az alkalmazottak a bónuszok csökkentése és a munkakörülmények módosítása ellen tiltakoznának a munkabeszüntetéssel, miután a British Airways kérésük ellenére ragaszkodik a változások bevezetéséhez. A dolgozók bíróságon is harcolnak az igazukért, a legnagyobb szakszervezet, a Unite illetékese a Times Online-nak elmondta: több mint 2 600-an jelentkeztek a meghallgatásra.

A Unite nevében nyilatkozó Stever Turner elmondása szerint düh és frusztráció uralkodik a pilóták körében és elképzelhető, hogy a sztrájkhoz más területen, például a terminálokon, a check-innél dolgozó alkalmazottak is csatlakoznak. A BA pilótái utoljára 1997-ben tartottak három napos sztrájkot.

A vállalat szerint a tiltakozás érthetetlen, mivel a körülmények ellenére a pilóták háromnegyedének éppen hogy emelkedik a fizetése. A BA hozzátette: úgy alakították ki a feltételeket, hogy mintegy ezer önkéntes felmondást és 3 ezer részmunkaidőre vonatkozó kérelmet fogadhassanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.