BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapest lemaradt

Budapest tíz legnagyobb beutazópiaca közül hatban visszaesett a forgalom az első kilenc hónapban.

A magyar főváros az első kilenc hónapban veszített vonzerejéből hat olyan országban, amely korábban a tíz legnagyobb külföldi piaca közé tartozott – hívja fel a figyelmet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elemzése. A legnagyobb visszaesés (13,5 százalék) az orosz vendégéjszakák számában következett be, ez a piac folyamatosan szűkül. A trend nem írható az orosz–ukrán konfliktus rovására, mivel Ukrajnából 30,3 százalékkal nőtt a forgalom. A hagyományos piacvezető Németország esetében is folytatódott a negatív tendencia, a vendégéjszakák száma 8,1 százalékkal csökkent. A második legnagyobb visszaesést (8,8 százalék) az olasz turisták esetében mérték, az USA, Franciaország és Svédország esetében néhány százalékos volt a mínusz. A bulinegyedet megcélzó brit turistaforgalom viszont tovább növekedett 4,6 százalékkal. Kína bekerült a top tízbe, a 9. helyre, 32,8 százalékos bővüléssel.

A budapesti szállodák az első három negyedévben így sem panaszkodhattak: az összes bruttó forgalom 5,5, a szobaárbevétel 7,2 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A vidéki szállodáknál az előbbi 9,4, az utóbbi 12 százalékkal nőtt. A belföldi vendégéjszakák több mint a duplájával (8,8 százalékkal) nőttek, mint a külföldieké (3,5 százalék). Az MSZÉSZ szerint ebben a keresetek emelkedése, az alacsony üzemanyagárak mellett közrejátszott a SZÉP-kártya 5,3 százalékkal bővülő felhasználása is.

A külföldi turisták vonzásában az idén a vidéki szállodák messze megelőzték a budapestieket: a külföldi vendégéjszakák 9,2 százalékos növekedése egy 0,6 százalékossal áll szemben. Korábban a vidék legfeljebb stagnált: a turisztikai rekordévnek számító 2015-ben is a 2000-es szinten maradt a külföldiek száma. Nem csoda, hogy a vidéki hotelek forgalombővülésben is jobbak: összes bruttó forgalmuk 9,4, szobaárbevételük 12 százalékkal nőtt, a fővárosban ugyanez 5,5, illetve 7,2 százalék. Vidéki szállodáinkban a belföldi vendégéjszakák száma 8,6, a külföldieké 9,2 százalékkal emelkedett. Az utóbbi főleg a szlovák, cseh, román, ukrán forgalom bővülésének köszönhető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.