BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eladja szállodáit a magyar milliárdos

Jászai Gellért, a Konzum elnökének megbízásából világítják át ügyvédek a Hunguest Hotels-t. A Konzum új céget hozott létre, közgyűlésre készül és árfolyama is emelkedett.

KZH Invest Kft. néven egyszemélyes vagyonkezelő céget hozott létre a Konzum Nyrt. – jelentette be a tőzsdei társaság a hét elején. Mindez azért különösen érdekes, mert a Népszabadság szerint Jászai Gellért, a Konzum Nyrt elnökének megbízásából világítják át ügyvédek a Hunguest Hotels szállodaláncot. A turizmus.com szakmai portálnak a Hunguest vezérigazgatója, Hülvely István vezérigazgató annyit mondott, hogy valóban felkérte a vállalati központ munkatársait és a házak vezető munkatársait, hogy működjenek együtt a cégnél folyó due diligence eljárás során, de a potenciális befektető kilétéről nem beszélt. A Népszabadság értesülését a lapnak Jászai nem kívánta kommentálni, de nem is cáfolta azt.

Az üzletember nem először érdeklődik a Hunguest iránt, Jászai az SCD tulajdonos-elnökeként a Balatontourist 23 kempingjéből, a szállodaláncból és a tóparti reptér üzemeltetéséből a legnagyobb hazai turisztikai vállalkozást hozta volna létre, azonban végül az üzlet meghiúsult. Az SCD a balatonparti érdekeltségeket eladta, a kempingek – részben a vevő későbbi felszámolása során – különböző tulajdonosokhoz kerültek, bár jó részüket továbbra is a Balatontourist üzemelteti. A sármelléki repteret Hévíz városa viszi tovább, míg a légikikötő eszközei végül Széles Gábor érdekeltségéhez kerültek.

Jászai Gellért megvált ingatlanbefektetéseitől is és egy éve került a Konzum Nyrt. élére. A tőzsdei társaság tavaly valamivel 2 milliárd forint alatti árbevételt ért el, leginkább építőanyag-kereskedésből, míg a bevétel kisebb hányadát (8,5 százalékát) a cég tulajdonában lévő Konzum Áruház illetve az itteni irodák bérbeadása jelentette. A társaság tavaly eladta tulajdonostársainak a Tüzépkerben lévő részesedését is, és az április 26-i közgyűlésre készült mérlegbeszámoló szerint a cég „az elkövetkező évekre új üzleti stratégiát dolgozott ki.” E szerint a fő feladat a „befektetés-szervezés, menedzselés, tőkebevonás” lesz, míg az „új üzleti stratégia megvalósításával a társaság eredményesebb működése, a részvényesek hosszabb távú érdekeinek védelme várható.” A befektetők láthatóan értékelték is a jelentést: a Konzum árfolyama ugyanis kiszabadult a mélypontról, és 22-24 forint között ingadozik, ami 10 százalékos emelkedést jelent az egy hónappal ezelőtti állapotokhoz képest.

A Hunguest Hotels a cégnek azonban mai állapotában nagy falatnak tűnhet. A szállodatársaság tulajdonosa továbbra is Forrás Nyrt-én, az Arago Holindgon és a svájci Lemisa Holdingon keresztül Leisztinger Tamás. A cég 2014-ben 12,7 milliárd forintra növelte árbevételét, adózott eredménye 1,5 milliárd forint felett volt, eszközállománya 34 milliárd forintra rúgott a legutolsó mérleg szerint, míg a saját tőkéje 17 milliárd forint volt. A 14 milliárdos kötelezettségállományból 6 milliárd volt rövid lejáratú hitel. A társaság hálózata 18 saját (ebből két külföldi), és négy franchise hotelből áll.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.