BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európának máris hiányzik az oroszok pénze

A legpesszimistább verzió szerint az ukrán válság miatt Európában akár 20-30 százalékkal is csökkenhet az orosz turisták száma.

A balti államoktól Franciaországig, Németországtól Horvátországig szinte valamennyi európai ország turizmusa megsínyli a gazdag orosz vendégek hiányát. Az Adriánál az összességében bővülő turistaforgalom ellenére csökkent a vendégéjszakák száma, amit egyértelműen az oroszok távolmaradása okozott.

Az észt és a lett lapok is arról írnak, hogy kevesebb turista érkezik Oroszországból, ráadásul az euróval szemben folyamatosan gyengülő rubel miatt kevesebbet is költenek. Riga kedvelt konferencia célpontja volt a legnagyobb orosz gyógyszeripari cégeknek és bankoknak, most azonban a legtöbb eseményt már Szocsiban rendezik. Ez nem véletlen, ugyanis az állam is beavatkozott a turizmusba. A krími tengerpartra olcsóbb lett a repülőjegy, a 4-5 millió közalkalmazottat pedig felszólították, hogy külföld helyett otthon nyaraljanak.

A német DPA hírügynökség cikke szerint az ukrajnai konfliktus hatással van a müncheni turizmusra is, ahol évek óta az orosz volt a legjelentősebb küldőpiac. Idén nyáron azonban megállt ez a tendencia és 3 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma. Hazai és külföldi turisztikai szakportálok pedig arról cikkeznek, hogy a Cannes és Nizza luxusszállodáiban is egyre kevesebb szobát foglalnak az oroszok, ami természetesen hatással van az elegáns üzletek forgalmára is.

Az ukrán-orosz konfliktus következményeit a Karlovy Vary-i repülőtér is megérezte: augusztusban már 9,6 százalékkal csökkent az Oroszországból érkező utasok száma éves viszonylatban. Magyarország sem tudja függetleníteni magát az orosz hatástól: augusztusban 10 százalékkal csökkent az országból érkező turisták vendégéjszakáinak száma, így pedig Ausztria Oroszországot megelőzve újra feljött a második helyre.

A Wizz Air néhány hónappal ezelőtt igazított a kapacitáson a Budapest-Kijev és a Budapest-Moszkva útvonalon is, ugyanakkor szeptember 30-án beindította a Kijev-Moszkva járatot. Ha tartósan csökkenne az orosz vendégéjszakák száma, akkor annak Budapest mellett elsősorban Hévíz lenne a vesztese. Egyes értesüléseink szerint már tapasztalható is valamelyest az orosz vendégek távolmaradása a fürdővárosban, de jelentősebb visszaesésről még nem számoltak be lapunknak a helyi turizmus legfontosabb szereplői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.