BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gigantikus balatoni tervek

Élményparkot építene a tónál a Magyar Turisztikai Holding – Terjeszkedne a Hunguest

Évi másfél millió látogatót vonzó élményparkot is építene a Balaton déli partjánál a hetekben alapított Magyar Turisztikai Holding Zrt. (MTH), emellett extrémsport-park, borhotel, luxusapartman-komplexum is szerepel a társaság elkövetkező tíz évben megvalósítandó turisztikai fejlesztései között – tudta meg a Világgazdaság. A tó környékére tervezett beruházások összköltségvetése 450 millió euró.

Az MTH fejlesztési koncepcióját az SCD Grouptól a holdinghoz kerülő Balaton-fejlesztési program határozza meg, a társaság ugyanakkor a Hunguest Hotels Zrt. pozícióját is tovább erősítené Magyarországon és a régióban – ezek a frissen alakult cég turisztikai prioritásai. Az MTH elképzelései szerint amellett, hogy a szállodalánc a fejlesztési programba bevont üzemeltetőként jelenne meg, további új egységeket nyithat Budapesten, illetve az ország más területein is. A tó környéki fejlesztés tervének egyik sarkalatos pontja a sármelléki Fly Balaton nemzetközi reptér bővítése. Az MTH középtávon a jelenlegi évi 20-25 ezerről 300 ezer főre szeretné növelni a légikikötő utasainak számát – ez a forgalom már lehetővé tenné a létesítmény nullszaldós működését. A hatékonyság növelése érdekében megerősítenék a kargóbázist, s azt is tervezik, hogy a repteret alkalmassá teszik nagyobb gépek fogadására is, ennek alapvető feltétele a kifutópálya meghosszabbítása. A hosszú távú tervek között pedig egy új terminálépület megépítése szerepel.

A programban a tó környéki szálláshely-kapacitás bővítése szintén kiemelt szerepet kap.

Ennek keretében több turisztikai fejlesztés mellett négycsillagos szállodát és villaparkot hoznának létre Balatonfüreden, családi parkot és apartmankomple-xumot Balatonszemesen, valamint építenének egy badacsonyi bor- és gasztronómiai hotelt. Ez utóbbi beruházás a régészeti munkálatokkal már gyakorlatilag el is kezdődött. Mivel a területen értékes római kori épületmaradványokat tártak fel, az MTH tervei szerint ezeket is hasznosítják majd a fejlesztésben, amely így egy látogatóközponttal is kiegészülhet. A hotel üzemeltetését egyébként a Hunguest végzi.

A cég balatoni fejlesztési koncepciójának egyik alapvetése, hogy az egyes projektek révén lehetővé tegyék a szezon meghosszabbítását. Ennek érdekében a szálláshelyeken kívül turisztikai attrakciókat is átadnának a jövőben. A legfontosabb egy tematikus élménypark létrehozása lesz, ettől önmagában évi másfél millió vendégéjszaka-többletet várnak az országban. Lapunk értesülései szerint olyan parkot alakítanának ki, amely évente legalább hét-nyolc hónapig tudná fogadni a vendégeket, és több száz kilométerről, tehát a régió országaiból is vonzaná a turistákat. A holdingnál jelenleg vizsgálják az ezzel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatokat. Szintén az attrakciófejlesztések keretében létrehoznának egy extrémsport-parkot is Alsóörsön.

A komplex fejlesztési program előkészületi fázisa lezárult, a legtöbb fejlesztési területen sikerült elfogadtatni az elképzeléseket az önkormányzatokkal, így olyan helyi szabályozások születhettek meg, amelyek alapján meg lehet kezdeni a tervezést. A program látványos szakaszának elindításához azonban a banki finanszírozási háttérfeltételek javulása, kiszámíthatóbbá válása szükséges.

Turisztikai óriáscég született

A néhány hete megalakított Magyar Turisztikai Holding Zrt. egyből a magyar turizmus megkerülhetetlen, piacvezető szereplőjévé vált: a társasághoz kerül a Hunguest Hotels Zrt. harmada, a Balatontourist Zrt. és a Fly Balaton repülőteret üzemeltető FB Airport Kft., valamint az SCD Group Balaton-fejlesztési programja, illetve a társaság balatoni ingatlanportfóliója.

Az MTH-t Jászai Gellért, az SCD Group elnöke és többségi tulajdonosa alapította, miután megállapodást kötött a Balaton-fejlesztési programba korábban bevont ír partner utódszervezetével annak kivásárlásáról. Az MTH Zrt. ezt követően egyezett meg a Hunguest Hotels Zrt. harmadának átvételéről; a társaság saját részvényeivel fizetett a részesedés megszerzéséért az Arago Befektetési Holdingnak. A tranzakció eredményeként az MTH Zrt.-ben az Arago 25 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik majd, míg Jászai Gellért részesedése 75 százalék lesz.

A holdinghoz tartozó társaságok évente összesen közel négyszázezer vendéget fogadnak, akik összesen több mint másfél millió éjszakát töltenek el náluk; a hazai kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált vendégéjszakák közel 10 százalékát. A cégnek már a kezdetekkor 50 milliárd forintra becsült vagyona van, s mintegy kétezer munkavállalót foglalkoztat.

Az MTH-t Jászai Gellért, az SCD Group elnöke és többségi tulajdonosa alapította, miután megállapodást kötött a Balaton-fejlesztési programba korábban bevont ír partner utódszervezetével annak kivásárlásáról. Az MTH Zrt. ezt követően egyezett meg a Hunguest Hotels Zrt. harmadának átvételéről; a társaság saját részvényeivel fizetett a részesedés megszerzéséért az Arago Befektetési Holdingnak. A tranzakció eredményeként az MTH Zrt.-ben az Arago 25 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik majd, míg Jászai Gellért részesedése 75 százalék lesz.

A holdinghoz tartozó társaságok évente összesen közel négyszázezer vendéget fogadnak, akik összesen több mint másfél millió éjszakát töltenek el náluk; a hazai kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált vendégéjszakák közel 10 százalékát. A cégnek már a kezdetekkor 50 milliárd forintra becsült vagyona van, s mintegy kétezer munkavállalót foglalkoztat.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.