BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb a last minute akció, túl óvatosak voltak az utazási irodák

Bár akadnak last minute ajánlatok az utazási irodák kínálatában, összességében kevésbé van szükség a kedvezményekre, mert a kevesebb lefoglalt helyre túlkereslet van a piacon.

A korábbi évekhez képest idén nyáron sokkal kevesebb a last minute kedvezmény a hazai utazási irodáknál, mert sokkal kevesebb kapacitást kötöttek le, amit akciók nélkül is könnyebb megtölteni – tudta meg a Világgazdaság a megkérdezett kiutaztatással foglalkozó irodáktól. Tehát nincs arról szó, hogy hirtelen elnyaralható pénzhez jutottak volna a magyarok, hanem a charterpiaci szereplők óvatosságból alulvállalták magát, így túlkereslet alakult ki. Ilyenre nagyon régen volt példa. Korábban évekig túlkínálat volt, a csapból is last minute ajánlatok folytak, ami beszerzés alatti értékesítést jelent. Ennek több iroda esetében csőd lett a vége. „Sok embernek kell azt mondanunk, hogy nincs már hely, ezért esetleg más országot vagy egy későbbi időpontot tudunk csak felajánlani” – mondta lapunknak Pálinkás Tamara, a Vista marketingvezetője. A mediterrán térségben szerinte már nagyon kevés a szabad kapacitás a szállodákban, Görögország néhány év visszaesés után újra nagyon népszerű, minden második ember oda szeretne utazni. Egyiptomba és Tunéziába azonban lehet last minute árakkal utazni, közel 50 százalékos kedvezményt is megcsíphetnek a szemfüles turisták. A fapados légitársaságok egy sor hagyományos charterdesztinációra nyitottak járatot. Pálinkás Tamara szerint évek óta hiába próbálkoznak a first minute kedvezményekkel, a magyarok még mindig úgy mennek be az irodákba, hogy „most vasárnap akarok utazni, ennyi pénzem van rá”. Szinte valamennyi utazási iroda arról számolt be, hogy most mindent el lehet adni a piacon. „Az értékesítés gátja, hogy nincs elég hely. Hihetetlen erős a szezon. Egészen minimális kedvezményeket kell csak adnunk a maradék helyekre” – fogalmazott Komora Zoltán. Az IBUSZ vezetője ugyanakkor hozzátette: a belföldi piac a tavalyi szinten stagnál.

Sokáig sakkoztak az utazási irodák, hogy az idei nyárra mennyi charterjáratot és garanciális szállás kapacitást kössenek le. Végül a mintegy 1200 regisztrált hazai utazási iroda közül mindössze 25 vállalkozott idén charteres utazásszervezésre, az általuk igazolt kaució mértéke azonban meghaladja a 9 milliárd forintot. Tavaly még bátrabbak voltak, akkor 28 cég szerepelt a chartereztető utazásszervezők listáján. Idén is Neckermann tette le a legtöbb kauciót: 2,3 milliárd forintot. „Bár nagyon kevés már a charter-járataikon az eladatlan hely, a kevés helyre is sok-sok last minute ajánlatot hirdetünk. Egyrészt igyekszünk mindenféle igénynek megfelelni, másrészt szeretnénk minden kapacitást maximálisan kihasználni” – mondta lapunknak Szvoboda János. A Neckermann cégvezetője hozzátette: az előfoglalási időszakban legtöbbször a last minute áraknál olcsóbb árakat kínálnak. „Idén nyáron sokkal kevésbé jellemző a last minute utazás. Jövőre talán emelni lehet a téteket” – mondta Molnár Judit, a MUISZ szóvivője.

Fogturizmus: csúszik a külföldi nyitás

Idén már biztosan nem nyílnak meg a Malév Air Tours külföldi irodái. A korábbi tervek londoni és párizsi nyitásról szóltak idén ősszel. „Lassabban halad a folyamat, mint gondoltuk, most az online értékesítési felületre helyezzük a hangsúlyt” – mondta lapunknak Takács Péter, a Malév Air Tours ügyvezetője. Még tavaly novemberben vette meg a Magyar Fogászati Turizmus Szervező Kft. a Malév Air Tours 100 százalékos üzletrészét. A cég az elmúlt években is nyereségesen működött, árbevétele 2011-ben is elérte a 2,4 milliárd forintot, ám annak 70 százalékát elvesztette a Malév Zrt. felszámolásával.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.