BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem félnek a magyar turisták a görög válságtól

Durvuló tüntetések, országossá terebélyesedő sztrájkhullám: Görögország a napokban nem a turistacsalogató arcát mutatta a nagyvilágnak.

Mindezek ellenére a hazai utazási irodák eddig egyáltalán nem érzékeltek visszaesést a görögországi utak forgalmában, sőt.

„Eddig semmilyen negatív hatását nem érzékeltük az ottani feszült helyzetnek” – mondta a Világgazdaságnak Komora Zoltán, a hazánkban a legtöbb görögországi utat kínáló IBUSZ turisztikai igazgatója. Sőt, a görög útjaik fogynak eddig a legjobban az idei szezonban.

A tüntetések és zavargások főleg Athént és a nagyobb városokat érintik, az üdülőhelyeken és a szigeteken viszont teljes a nyugalom. Napi kapcsolatban állnak a görög partnerekkel, akik minden fejleményről tájékoztatják az irodát. Ám az athéni sztrájkhelyzet elhúzódása a városlátogató utazásaikat kellemetlenül érintheti.

Bíznak abban, hogy a görög helyzet hamarosan megoldódhat. Hasonló tapasztalatokról számoltak be más utazási irodák is. „A feszült helyzet miatt eddig még nem volt útlemondásunk, és a közeljövőben induló görög utak iránti érdeklődés sem csökkent”– mondta Lovas Edina, a Vista Utazási Irodák Kft. marketingvezetője. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a tüntetések s a légi forgalmat is érintő munkabeszüntetések mind ez idáig főleg Athént érintették. A szigeteken az ottaniak szinte csak a turizmusból élnek, s minden megtesznek, hogy a vendégek ne érezzenek semmit a feszült helyzetből.

Görögök az utcán - Többen meghaltak

A parlament most tárgyalja a megszorításokat, amelyek 2014-ig a GDP 11 százalékának megfelelő összeggel kurtítanák az állami kiadásokat, ennek fejében jutna hozzá az ország a 110 milliárd eurós európai mentőcsomaghoz.

A görög GDP az idén uniós jóslatok szerint 3 százalékkal zsugorodhat, de jövőre is lehet még némi esés. A szakértők keveslik a megszorításokat, a dolgok jelenlegi állása szerint Görögország előbb-utóbb átütemezni kényszerül az adósságokat.

Több frontról támadt a medve 

egyrészt a görög csődhelyzet tovább terjedt, aminek egyértelmű jelét vették a befektetők a Moody’s figyelmeztetéséből, miszerint Portugáliát felülvizsgálat alá helyezte a hitelminősítő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.