Újabb bormintákban talált a megengedettnél több glicerint Vincze Béla pincéjében a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Borminősítési Igazgatósága (OBI) - tudta meg a Népszabadság. Az ellenőrök éppen a 2005-ös évjáratú bikavérben és cabernet franc-ban mutattak ki 14 grammnál több glicerint, márpedig ebben az évben kapta meg Vincze Béla Az év borásza címet.
A 2005-ös évjáratú egri bikavérben mutatott ki a műszer literenként 14,8 gramm glicerint, ami jóval meghaladta a természetesnek mondható 6-10 grammos mennyiséget. Az ugyanebből az évjáratból származó cabernet franc-ban is sok, 14 gramm volt a glicerin, és 17,8 grammos eredménnyel megbukott a vizsgán egy tétel blauburger is.
A bolti mustrán Vincze boraiból két palack 2005-ös cabernet franc-t találtak 23, illetve 13 grammos glicerintartalommal, s egy palack 2005-ös kékfrankos is hamisnak bizonyult, mert a műszer 15 grammot mutatott. Kocsi Emília beszámolt arról, hogy a műszeres vizsgálat kimutatta: minden esetben szintetikusan előállított glicerinnel próbálták a bort testesebbé tenni.
Mint ismert, egy hónapja harminc napra felfüggesztette a borász egri pincészetének értékesítési tevékenységét a Borminősítő Igazgatósága. A vizsgálati jegyzőkönyv szerint a természetesnél több glicerint találtak három bormintájában.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.