BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapest a 30. legjobb üzleti célpont Európában

Bár a Cushman & Wakefield legfrissebb kutatása szerint London, Párizs és Frankfurt a legkeresettebb üzleti célpont Európában, a legtöbb vállalat mégis az oroszországi Moszkvába terjeszkedne.

A megkérdezettek közül 47 vállalat gondolkodna az orosz fővárosban, ami nagy ugrást jelent az előző évhez képest, amikor ez a szám csupán 35 volt. Varsót, a tavalyi 36-hoz képest idén csupán 30 cég említette, mint lehetséges terjeszkedési célpontot.  

Az eredmények szerint az év legnagyobb nyertese az ausztriai Bécs, amely hat helyet lépett előre a 22. helyre az üzleti szempontból legjobb európai városok tekintetében. A teljes összesített rangsorban London továbbra is az első helyen áll, mint 1990 óta minden esztendőben. A szigetország fővárosa 6 különböző kritérium szerint is első a 12 szempont alapján összeállított ranglistán, amelybe beletartozik a környező piacok könnyű elérése, a képzett munkaerő, valamint a hazai és nemzetközi útvonalak. Ezzel ellentétben London munkaerő költségeinek, az irodaterületek ár-érték arányának és a szennyezettség mértékének szempontjából nem teljesít jól.

Párizs és Frankfurt ismét a dobogó második és harmadik fokát foglalják el. Brüsszel a negyedik helyre csúszott vissza, de még így is javított az előző évhez képest és Barcelona előtt végzett.

Az Európai Városok Monitor Kutatás 2010-es tanulmányának legkedvezőbb üzleti feltételeket biztosító városok összehasonlításában Budapest a 26. helyről a 30. helyre esett vissza az elmúlt évhez képest. Míg a cégek európai expanziós tervei tekintetében 2009-ben a megkérdezett cégek közül 23 válaszolta, hogy Budapestre terjeszkedne, ebben az évben a megkérdezettek közül csak 22 vállalat távlati expanziós tervei között szerepel a magyar főváros.  

A 21 éve ismétlődő kutatás 500 interjún alapszik, amelyek Európa legnagyobb cégeinek expanzióért felelős felsővezetőivel készültek. A tanulmány ezen vélemények alapján rangsorolja Európa városait a „legjobb üzleti célpont” és „expanzió szempontjából a legmegfelelőbb város” kategóriákban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.