BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mekkora béremelésre számíthat jövőre?

A Hewitt Associates felmérése szerint a gazdasági helyzetre való tekintettel a fizetésemeléseket - iparágtól függetlenül - drasztikusan visszafogták a vállalatok. A fizetésemelési keretek 2009-es kutatása Európa 40 országában vizsgálta a javadalmazási keretek változását.

A nemzetközi, emberi erőforrás tanácsadással és kiszervezéssel foglalkozó Hewitt Associates szerint az egy éve húzódó gazdasági helyzetre való tekintettel a vállalatok szinte kivétel nélkül felülvizsgálták a javadalmazási stratégiájukat. A Hewitt által készített elemzés (2009 Salary Increase Survey) azt vizsgálja, hogy a kívánatos költséghatékonyság jegyében milyen mértékben fogták vissza a vállalatok fizetésemelési keretüket, ügyelve arra, hogy úgy feleljenek meg a tulajdonosi elvárásoknak, hogy közben a tehetséges munkavállalókat is képesek megtartani.

A felmérés rávilágított, hogy Európában mindenhol drasztikusabb költségcsökkentést valósítottak meg a tervezettnél, mely nem hagyta érintetlenül a fizetésemelési keret felhasználását sem. Nem ritka ugyanis a gyakorlat, hogy 2009-ben egyáltalán nem történt fizetésemelés, míg egyes vállalatok gyakorlatában a differenciált fizetésemelés célja a kulcsmunkatársak megtartása volt. Ugyanakkor érdekes a felmérést kitöltő HR vezetők optimistább hozzáállása a 2010-es évre vonatkozóan, ugyanis a 2009-ben megvalósult fizetésemelési százalékhoz képest akár 2-3 százalékkal is nagyobb fizetésemelést terveznek a büdzsébe.

A Hewitt felmérése szerint Magyarországon az összes munkavállaló tervezett béremelése 2009-re 6,7 százalék volt, míg a megvalósult emelés alig érte el a 3 százalékot. Ehhez képest a 2010-re tervezett béremelés már jóval optimistább, 5 százalék. 

A magyar felsővezetői fizetésemelésekben is visszafogás mutatkozik meg, míg a 2009-re tervezett érték a szervezeti hierarchia legmagasabb pontján 6,4 százalék volt, mely a fizetésemeléseket befagyasztott vállalatok figyelmen kívül hagyásával csupán 5 százalék volt.

Egyértelmű a törekvés ugyanakkor a vezetők részéről a munkavállalók atipikus foglalkoztatására, amennyiben ezzel a munkahely megtartható. Magyarországon a felmérésben résztvevő vállalatok 38 százaléka valósított már meg, vagy tervez a közeljövőben részmunkaidős foglalkoztatást, és még ennél is nagyobb (46 százalék) a távmunkával is foglalkoztató vállalatok aránya.

Jóllehet a fizetésemelési kereteket illetően bizakodóbb a magyar piac, ennek ellenére 2010 első félévére vonatkozóan az egyéb költségtudatos intézkedések is megmaradnak - így például a vállalatok több mint 60 százaléka továbbra is létszámstopot tart majd életben és közel 40 százalékuk tervezi a javadalmazási stratégia átalakítását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.