BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öt év börtönt kérnek a pénzügyi stabilitás veszélyeztetéséért

Németország a pénzügyi válság tanulságait levonva szigorítaná a banki és biztosítási felsővezetők büntetőjogi felelősségét: pénzügyi stabilitást veszélyeztető kötelességmulasztás esetén akár öt év szabadságvesztést is ki lehetne szabni - írja a Handelsblatt online kiadása.

Mindezidáig alig volt rá példa, hogy a pénzügyi rendszer stabilitását veszélyeztető kötelességmulasztásért felelősségre vontak volna egy felsővezetőt. Wolfgang Schauble pénzügyminiszter tervei szerint ez már nem sokáig lesz így.

A felsővezetők kockázatkezelési kötelességmulasztásainak büntetőjogi következményei lesznek, amennyiben az intézmény fennmaradása vagy a biztosítási szerződések teljesítése emiatt veszélybe kerül - fogalmaz a Handelsblatt birtokában jutott, a hitelintézetek felszámolásának lebonyolítására és az ezzel járó kockázatok korlátozására készülő törvénytervezet.

A tervezet a kötelességszegésre öt évig terjedő szabadságvesztést és tizenegymillió euróig terjedő pénzbírságot ír elő büntetési tételként. A német pénzügyminisztérium szerint a kötelességszegés büntetésével nem korlátozzák a vállalkozói szabadságot, mivel, ahogy a tervezet fogalmaz: "a kockázatkezelés terén elkövetett kötelességszegés büntethetősége csak abban az esetben merül fel, ha a vállalat ténylegesen krízishelyzetbe került az elkövető szándékossága vagy hanyagsága miatt."

A német pénzügyminisztérium a tervezetet szerdán terjeszti a kabinet elé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.