BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszakapják a bankok a GVH-bírságot

A Kúria hatályon kívül helyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azon határozatát, amelyben három évvel ezelőtt mintegy 9,5 milliárd forintra bírságolt 11 hazai hitelintézetet – közölte az MTI. Bár a bírságot befizették, voltak bankok – köztük például a csaknem 4 milliárd forintra bírságolt OTP –, amelyek megtámadták a döntést a bíróságon – kevés sikerrel. A Kúria viszont hatályon kívül helyezte az első- és a másodfokú bíróságok GVH-nak igazat adó ítéleteit is.

A GVH-nak az új eljárás lefolytatásakor újra kell vizsgálnia elsősorban a bírságolás körülményeit és azokat a szempontokat, amelyek alapján kiszabták a bírságot – mondták a felperes bankok jogi képviselői a távirati irodának az ítélet kihirdetése után. Az ítélet azt is jelenti, hogy a GVH-nak vissza kell adnia a bankok által korábban neki befizetett csaknem tízmilliárdnyi bírságot. A GVH 2013-ban a gigantikus bírságot azért szabta ki a bankokra, mert álláspontja szerint azok összehangolták a magatartásukat a végtörlesztés korlátozására. Arra törekedtek, hogy csökkentsék a hitelkiváltás intenzitását, és visszafogják a rögzített árfolyamú végtörlesztések nagyságát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.