BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mitől tartanak a piacok?

A kockázatos eszközök piacán az elmúlt napokban erős eladási hullám indult el; a tokiói tőzsde vezető indexe, a Nikkei a múlt csütörtökön több mint 7 százalékot zuhant (hétfőn megint 3,2 százalékot). Az eladók az európai börzéken is megjelentek, a részvényárfolyamok csökkentek; a jen és a svájci frank erősödött, a feltörekvő piacok jó része pedig nyomás alá került.
2013.05.28., kedd 05:00

Az eladási hullámot öt okkal magyarázhatjuk. Az első a legnyilvánvalóbb: egyszerűen egy piaci korrekció zajlik, a kockázatos eszközök több mint 6 hónapos rallyja után eljött a profitrealizálás ideje. Több tőzsde – így például az egyesült államokbeli, a japán vagy a német – technikailag túlvettnek tekinthető, ami általában előbb vagy utóbb korrekcióhoz vezet.
A második ok ennél sokkal fontosabb. A Federal Reserve elnöke, Ben Bernanke kongresszusi meghallgatása után több piaci szereplő arra a következtetésre jutott, hogy a Fed gyorsabban csökkenti az eszközvásárlási programját, mint amilyen ütemben az USA gazdaságának helyzete javul.

Harmadszor, a Fed-féle „kivezetéstől” való félelem valószínűleg elindíthatja azokat a szerintünk még korai spekulációkat, amelyek szerint a Bank of Japan is elkezdheti visszafogni monetáris lazítási programját. Ezeket az aggodalmakat táplálhatták egyes japán kormánytisztviselők szerencsétlen nyilatkozatai a szigetország deviza- és kötvénypiacáról. Ha tehát a piac elkezd attól tartani, hogy a Bank of Japan is lassítja a tempót, az jó okot szolgáltathat a befektetőknek arra, hogy a „japán kereskedésből” is kivegyék a profitot.

A negyedik – és valószínűleg a közvetlen kiváltó – oka a csütörtöki eladási hullámnak az, hogy felerősödtek a kínai gazdaság folyamatos és meglehetősen erőteljes lassulása miatti aggodalmak is.

Ötödször, a makrogazdasági adatok már egy ideje negatív meglepetéseket keltettek anélkül, hogy a piac reagált volna rájuk. A túlvett piacokat figyelembe véve nem kizárt, hogy az egyesült államokbeli monetáris lazítás kivezetéséről szóló hírek nyomán a befektetők valamelyest újraértékelték az elmúlt hónapokban közzétett adatokat.

Mi kellene ahhoz, hogy a rally folytatódjon? A fundamentumok alapján a Bank of Japan messze van attól, hogy a lassítsa a monetáris lazítás ütemét, és nem várunk éles váltást az USA monetáris irányvonalában sem. A piacok azonban nyugtalanok emiatt, így ahhoz, hogy a kockázati rally ne álljon le, megnyugtató jegybanki nyilatkozatokra lenne szükség a monetáris lazítás jövőjéről.

Mindezek alapján jelenleg nem vállalnánk újabb kockázatokat, mindazonáltal erős meggyőződésünk, hogy sem a Fed, sem a Bank of Japan nem tervez radikális irányváltást. Emiatt arra számítunk, hogy mindkét jegybank – de főként a Bank of Japan – a következő napokban meg fogja erősíteni az antideflációs monetáris politikai irányvonal melletti elkötelezettségét.
A globális gazdaság állapota, úgy véljük, továbbra is javul, de a kilábalás akadozik, ami időről-időre visszaesést vált ki a piacokon. Az USA-ban a strukturális változások a következő években erősíthetik a növekedést, az ingatlanpiacon véget ért a kiigazítás, a fiskális szigorítás az idén lezárulhat, a banki hitelfelvétel pedig egyre könnyebb. Emiatt nem tartunk attól, hogy a Fed idő előtt megkockáztatja a szigorítást – ez volt Bernanke elnök meghallgatásának fő üzenete is. Ha lassan, de az eurózóna is halad a kilábalás útján, erre utalhatnak a múlt héten közzétett beszerzési menedzser indexek és a német rendelésállomány-adatok is.

Szilárd meggyőződésünk, hogy a kockázatos eszközök szárnyalásának nincs vége, ehhez azonban arra van szükség, hogy a Fed és a Bank of Japan a jelenlegi helyzetben is a kockázatvállalást szorgalmazza. Ha várakozásunkkal szemben ez a megerősítés elmarad, akkor a kockázatos eszközök piacán erősödhet az eladói hullám, és elkezdhetünk aggódni Európa – mindenekelőtt az európai periféria – piacaira gyakorolt hatásoktól.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.