BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Változik-e a cafeteria az eho-emelés miatt? - Szakértők válaszolnak

A második októberi Matolcsy-csomag egyik eleme, hogy a cafeteria-juttatások utáni egészségügyi hozzájárulás 10 százalékról 27 százalékra nő. A vonzerő ezzel csökken, bár az adóteher még így is kisebb marad, mint a munkabéré. Ha a készhez kapott juttatások volumene csökken – amire elég nagy az esély –, akkor az a kereskedelmet és a vendéglátást is érzékenyen érintheti.
2012.10.26., péntek 14:15

Vadász Iván, az AdótanácsadókEgyesületének Alelnöke

„A béren kívüli juttatások adóterhe 31 százalékról 51 százalékra emelkedik ugyan, de még így is olcsóbb ilyen jövedelemkiegészítést adni, mint munkabért, amelynek adóterhelése 96-110 százalékos. Az átlagos adóék ugyan a szuperbruttó kivezetése és a kisvállalati adó bevezetése miatt valamelyest csökken, de így is közel lesz az 50 százalékhoz. A béren kívüli juttatásokat jellemzően a nagyvállalatok adják, amelyek biztosan nem fogják megvonni, legfeljebb a keretet csökkentik. A most bejelentett változás az adminisztrációs terheket nem növeli, ugyanakkor a cafeteria rendszer teljes átalakítása, majd a feltételek folyamatos, hektikus változtatása inkább a jogbizonytalanság érzetét erősíti.”

Horváthné Szabó Beáta, a PWC Magyarország adó osztályának igazgatója

„A cafeteria függ a munkáltató költségviselésétől és a különböző élethelyzetben lévő dolgozók választásától. Ha a cégköltség adott, minél több adómentes elemet preferál a dolgozó, annál több nettó juttatásban részesül. Érdemes kockázati, pl. betegségbiztosítást kérni, mivel annak díja mentes az adó alól, akárcsak a lakástámogatás vagy a sporteseményre szóló belépő. Ugyanakkor az alacsonyabb keresettel rendelkezők a magasabb adóteher ellenére a munkahelyi étkezést, helyi bérletet, és ha még marad a keretből, az Erzsébet-utalványt és a SZÉP-kártyát fogják választani. Jövőre a béren kívüli juttatások 51,17 százalék adót viselnek, de nézzük pozitívan, ez cégköltség szintjén 23 százalékkal kevesebb, mint a munkabér.”


Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára

„Rendkívül szerencsétlen lépés, hogy a kormány megint megváltoztatta a rendszert, méghozzá a bértárgyalások közben. A fennmaradásukért küzdő mikro- és kisvállalkozások valószínűleg egy tollvonással megszüntetik a juttatásokat, de a nagyobb cégek közül is sok inkább – vagy nettó, vagy bruttó értékben – beemeli a bérekbe. A kereskedők és a vendéglátásban tevékenykedők egy 250 milliárd forintos piac radikális szűkülésével számolhatnak, a zsugorodás miatt csökkennek az állami áfa-, illetve az önkormányzati ipa-bevételek is. A kulcs emelése nem hozza meg a várt bevételnövekedést, de sérül az eredeti társadalompolitikai célkitűzés – a dolgozók étkezésének és pihenésének támogatása – is.”

Balog Ádám, az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkára

„Amennyiben a cafeteria elemeket 10 százalék helyett 27 százalék eho terhelné, még mindig jelentős lenne az ilyen juttatásokkal elérhető adómegtakarítás. Érdemes kiemelni, hogy jövőre várhatóan a cafeteria paletta marad, azonban lesz pár módosítás, amelyek könnyítik a felhasználhatóságot. Ilyen a munkahelyi étkeztetésre vonatkozó kedvezőbb szabály, miszerint a juttatás akkor is nyújtható, ha az üzemi étkezdét külsős személyek is használják.Iskolakezdési támogatás esetében a felhasználásra rendelkezésre álló határidő 60 napról kitolódik az év végéig. 2013-tól az Erzsébet-utalványt pedig csak hideg-étkeztetésre lehet felhasználni, azaz a vendéglátásban már csak a SZÉP-kártya lesz elfogadható.”

Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének ügyvezető elnöke

„Az elfogadóhelyek szempontjából a cafeteria pénzhelyettesítő eszköz, amely bővíti a belföldi forgalmat, ha tehát a munkáltatók csökkentik az ilyen juttatásokat, azt a kereskedelemben és a vendéglátásban azonnal érezni fogják. A kiskereskedelmi forgalom volumene félévről félévre folyamatosan csökken, ahogy esik a vidéki a vendéglők forgalma is. Sok balatoni panzió számolt be emellett arról, hogy az idén nyáron bevételének 50-60 százaléka SZÉP-kártyával vagy utalványokkal fizető vendégektől származott. Minden amellett szól tehát, hogy ha már béremelésre nincs pénz, a cafeteria-juttatásoknak nem kellene ilyen intézkedések miatt csökkenniük."

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.