BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nagy lehetőség Orbán előtt

2014.01.14., kedd 05:00

Újabb esélyt kaphat Magyarország Orbán Viktor miniszterelnök mai, moszkvai tárgyalásain arra, hogy kiaknázza az oroszországi gazdasági kapcsolataiban rejlő lehetőségeket. Nem, nem az állítólagos ugródeszka szerepét. A nagyhatalmak nem ugrálnak deszkákról: megállapodnak nélkülünk is, amiről akarnak. Viszont hatalmas gazdaságaik olyan piaci rések sorát kínálja, amelyekre alapozva újraéleszthetők, kibontakoztathatók, kifejleszthetők iparunk egyes ágazatai.

Az egyik nagy lehetőség gázimportunk felfuttatásán alapul, feltéve, hogy jó feltételekkel kapjuk az energiahordozót. Ekkor átállhatunk a mostaninál környezetkímélőbb földgázüzemű buszokra a tömegközlekedésben, piacot teremthetve egyúttal a magyar részvétellel előállított gázüzemű buszoknak, akár az Ikarus alapjain is.

Meghonosíthatjuk továbbá a gáz alapú petrolkémiát, hogy a TVK-nak ne kelljen nyugatról importálnia a polietilén-gyártás alapanyagát. Ilyen, esetleges terveinket az oroszok nyilván annál inkább támogatják, minél gördülékenyebbek az ő itteni gázüzleteik. Biztos üdvözölnék például, ha beszállhatnának a gáztőzsdénkbe, ha a Déli Áramlat gázvezeték működtetésében támaszkodhatnának a gáztárolóinkra, vagy ha gázrendszerünk irányítása egységes, állami ellenőrzésű lenne.

Az exportban is vannak lehetőségeink: az orosz piac várja a sok éve elismert, integrált növénytermesztési és vetőmag-előállítási rendszereinket, élelmiszereinket. Felpörgethetők a már megkezdett oroszországi tudományos, például nanotechnológiai együttműködések, de kínál Oroszország újabb olajbányászati lehetőségeket is.

Van tehát miről tárgyalni, és ismertek a fő orosz célok is: ilyen a minél több gáz eladása, vagy a paksi bővítési megbízás megszerzése.

Kérdés persze, hogy a mai tárgyalásra mely témákat és milyen alapossággal készítettek elő Orbán Viktor számára. Ezen is múlik, hogy használjuk-e valamire a keleti nyitásra kitárt kapunkat, vagy még lengeti a szél egy ideig.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.