BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Professzorok Batthány Körének

Ángyán lemondása után ismét családon belülről figyelmeztették a kormányt

Hoffmann Rózsa reformjai melletti kiállás, a hazánk elleni külföldi sajtóhecckampány elítélése, az IMF 2010-es „kiebrudalásának” üdvözlése. A Professzorok Batthány Körének nyilatkozatai mindeddig nem jelentettek különösebb meglepetést, mintha csak a Fidesz központjából fújta volna át a szél a papírokat a testülethez.
2012.05.11., péntek 05:00

A reformkori politikus arcmása mégiscsak jobban mutat a fejlécben, mint egy narancs – gondolhatták valakik. Éppen ezért érdemes odafigyelni a tegnapi közleményükre, melyben a kormány földosztási politikáját bírálják. Mit bírálják, egyenesen be nem tartott ígéreteknek nevezik azt, hogy – és ezt is ők írják – nagybirtokosoknak jutottak a földek családi gazdaságok helyett.

A helyzetünk nem könnyű. Egyrészt a Vidékfejlesztési Minisztérium ugyanezeket az ellenzéki állításokat korábban már visszautasította. Másrészt a fél újságot megtöltené az elemzés a régi vitáról, ki és hogyan művelje a földet: profi nagybirtokosok szerezzenek gazdaságilag életképes méretű területet, vagy adjunk kis földeket minél több magyar családnak, melyek így viszont könnyen elvérezhetnek az agrárversenyben. Harmadrészt: az ügyben súlyos politikai vádak is megjelentek.

Egyikben sem foglalnánk állást most. Amellett viszont nem mehetünk el szó nélkül, hogy Ángyán József államtitkár lemondása és kifakadása után egy második figyelmeztetés érkezett „családon belülről” a kormánynak. Nem tudjuk, ki súgott a professzoroknak, de – és ezt ne vegye senki cinizmusnak – az atomfizikusból, neurobiológusból, vegyészből és jogászból álló elnökség valószínűleg nem saját bőrén tapasztalta a pályázati igazságtalanságokat. Közben ismeretlenek az Európai Uniónál jelentették fel a kormányt a földpályázatok miatt, így nincs messze, amikor nemzetközi figyelmet kaphat mindez.
Lehet, hogy szabályos döntéseket hoztak a pályázati rendszert működtetők, ezt nem vitatjuk el. Mindenesetre nem lesz könnyű dolguk, amikor ezt hoppon maradt választóiknak és az uniós nyomozóknak kell megmagyarázniuk.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.