BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
kisbefektetők

Egy hazai cég, amely pozitív példát mutat

Ismét pozitív példával jár elöl a magyar tőkepiacon a Regionális Fejlesztési Vállalat (RFV).
2010.09.28., kedd 05:00

Az energiatakarékossági projektekre szakosodott cég tavaly nyáron azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy tíz év szünet után először hajtott végre másodlagos részvénykibocsátást a Budapesti Értéktőzsdén, amelynek révén – a válság ellenére – mintegy egymilliárd forintnyi friss tőkét szerzett. Az októbertől immár a BUX indexben is szereplő társaság most 16 év óta az első nyilvános, nem pénzintézeti kötvénykibocsátást hajtja végre.

Magyarországon ritkának számít ez a vállalatfinanszírozási forma. Miközben a fejlett ipari országokban épp hatalmas boom figyelhető meg a vállalati kötvények piacán, addig nálunk ez a szegmens elhanyagolható százalékát teszi ki a hitelpapírok állományának. Szerepet játszik ebben a magyar tőkepiac fejletlensége, a banki finanszírozás tradíciója, külföldi tulajdonú társaságok esetén pedig az anyavállalatok nyújtotta kölcsönök nagy szerepe.

Pedig a pénz ott hever a kisebb hazai cégek előtt is, noha egy likvid másodpiachoz bizonyos méretet nyilván el kell érnie a kötvénykibocsátónak. Azt azonban az RFV példája is jól mutatja, hogy az így gyűjtött források felhasználása jóval gyorsabb és rugalmasabb, mint a bankhiteleké, márpedig ez a gyors terjeszkedéshez rendkívül fontos lehet. Különösen most lehet ez nagy érték, amikor a pénzintézeteket sújtó újabb és újabb terhek miatt a vállalati hitelezés – az épphogy csak megkezdődő enyhülés után – ismét szigorodhat és drágulhat. A mostani kibocsátásból ráadásul a kisbefektetők is jegyezhetnek, ami jó példát szolgáltathat a lakossági megtakarítások közvetlen becsatornázására.
Hogy mennyire lesznek jó befektetések az RFV részvényei és kötvényei, majd elválik. A társaság mindenesetre megmutatta, hogy mire használható a tőzsde. Érdemes tanulni tőle.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.