BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Orbán Viktor

Nem sok jót ígér Orbán fogadtatása

Parlamentbarát EU-elnökséget ígért Magyarország a következő fél évre.
2011.01.20., csütörtök 05:00

Logikus, hiszen a lisszaboni szerződés által még erősebbé tett Európai Parlament (EP) még a tagországoknál is hatékonyabban képes lassítani, sőt leállítani az uniós jogszabályalkotást. Logikus annak fényében is, hogy december közepén, a 2011-es EU-költségvetés elfogadásának blokkolásakor az EP már kimutatta a foga fehérét.

Az Orbán Viktorra tegnapi strasbourgi programismertetését követően zúdított össztűz nyilvánvalóan nem okozott meglepetést senkinek, elmondása szerint maga az érintett is roszszabbra számított. Ki is fejtette: nincs „rossz” probléma, hiszen magát az elnökségi programot nem kritizálta senki.

A bemutatkozás után mégsem kell nagy bátorság azt kijelenteni: a magyar fél által emlegetett barátság egyelőre egyoldalú. Jerzy Buzek, az EP lengyel elnöke próbálta ugyan tompítani a vita élét azzal, hogy egy a tegnapihoz hasonló forró disputa adja demokráciánk lényegét, tény azonban: a médiatörvénnyel kapcsolatos aggályok, a magyar demokratikusságot megkérdőjelező bírálatok olyan szinten szorították háttérbe a jórészt gazdasági programot, hogy az nem sok jót vetít előre a következő majdnem hat hónapra.

Ez nem jó hír, hiszen az EU-elnökség egyáltalán nem Magyarországról vagy a magyar kormányról szól. Az euróövezet stabilitásával kapcsolatos döntések nem azért fontosak, mert azok európai szinten is elismerést hozhatnak Budapest számára. A horvátok csatlakozási tárgyalásának lezárása vagy a románok és a bolgárok schengeni csatlakozása sem elsősorban számunkra lesz pozitív fejlemény, nem kellene megnehezíteni az amúgy is konfliktusokkal teli területet. És éppen ezért nem lenne szerencsés, ha a Fidesz-kormány egyéb döntéseivel kapcsolatos ellenérzések miatt buknának el, akár az Európai Parlamentben.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.