BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
elnökség

Göncz Kinga szereptévesztésben

2010.09.13., hétfő 05:00

„Informális beszélgetéseken Brüsszelben már felmerült, hogy Orbán Viktor és Magyarország ezzel a kormánnyal alkalmas-e az Európai Unió soros elnöki tisztének betöltésére” – mondta egy hét végi budapesti konferencián Göncz Kinga. A szocialista európai parlamenti képviselő kijelentése több okból is visszatetszést keltő.

Egyrészt az sosem vet jó fényt egy országra, ha a mindenkori ellenzék belpolitikai okokból igyekszik aláásni a kormány tekintélyét a külföld előtt. Láttunk erre példát az elmúlt években is, amit az előző kormányok joggal kifogásoltak. Göncz Kinga most mégis hasonló eszközhöz nyúlt, még ha szavai itthon hangzottak is el.

Az általa említett „informális beszélgetésekkel” szemben – amelyek tartalmát persze lehetetlen rekonstruálni – épp a napokban nyilatkozott bizakodóan a magyar elnökségről lapunknak José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Márpedig egy volt magyar külügyminiszternek nem illik kevésbé optimistának lennie – legalábbis nyilvánosan.

Mindez azért is különösen visszás, mert a soros elnökség előkészítésében nem jeleskedett túlságosan az előző kormány. Most rohamléptekben kell bepótolni az elmaradt munkát, amelybe persze hibák is csúszhatnak. Ezeket azonban nem felerősítenie, hanem csillapítania kell az ellenzéknek – Brüsszelben és Budapesten egyaránt. Az elnökség után pedig lesz alkalom levonni a tanulságokat. De csak akkor.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.