BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hátrányban a magyar bankok

A hitelintézeti szektor sehol sem éli virágkorát, de nálunk végképp nem

Mint ahogy azt korábban is sejteni lehetett, a kelet-európai régióban aktív bankcsoportok nem a magyarországi leányaikra lesznek a legbüszkébbek a 2010-es teljesítmény alapján. Az eddig megjelent statisztikai adatokból ugyanis az derül ki, hogy – bár a hitelintézeti szektor sehol sem éli virágkorát – a hazai ágazat a legtöbb környező országéval szemben hátrányba került tavaly.

A magyarországi bankoknak persze több, egyenként is súlyos körülménnyel kellett számolniuk, amellyel régiós sorstársaiknak nem vagy csak jóval korlátozottabb mértékben. Az egyik legfontosabb a hitelportfólió korábban elképzelhetetlen mértékű romlása, a céltartalék és értékvesztés mennyiségének drasztikus mértékű emelkedésével párhuzamosan. Ennek oka egyrészt az, hogy a válság nyomán még az átlagosnál is nagyobbat fékezett a magyar gazdaság, másrészt pedig az, hogy a hazai lakossági adósok devizakitettsége irracionálisan magas szintre kúszott.

A jegyzethez tartozó cikkünk itt olvasható!

A másik, szintén jelentékeny mértékű „pofont” a banki különadó tavalyi, hirtelen bevezetése jelentette. Ez a tétel, amely csak maguknak a bankoknak összességében 120 milliárdot jelent, még az „aranykorban” is igen érzékenyen érintette volna a hitelintézeti szektort, hiszen a 2006-ban realizált rekordnyereségnek is nagyjából az egyharmadát jelentené.
A magyar gazdaság változatlanul visszafogott teljesítménye pedig nem ösztönzi az üzleti aktivitás növekedését, ennek nyomán pedig sem a hitelezés élénkülését, sem a bankok üzemméretének bővülését nem segíti elő.

A hazai bankszektor teljesítményének és jövedelmezőségének javulása persze nagyon egyszerűen elősegíthető: a szereplők ugyanis leginkább a hitelezésen tudnak keresni, ha ehhez kedvező a működési környezet. Már csak ezt a kedvező környezetet kellene előteremteni valahogy.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.