BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Józan ésszel

2009.10.28., szerda 05:00

Súlyos hibát próbálnak most kijavítani az egészségügy vezetői. Nagy a tét: vissza kell nyerni az emberek védőoltások iránti bizalmát. Ugyanis az ágazat szakmai köreinek és a hatóságoknál ténykedőknek a nyilvánosság előtt folytatott felelőtlen vitáival, esetenként az oltást előállítók ellentmondásos megnyilatkozásaival sikerül összezavarni az embereket.

Az egészségügy és a nemzetgazdaság
Világgazdaság XIX. egészségügyi konferencia
2009. október 29.

Egyesek nemcsak a hazai influenzavakcina hatásosságát vitatták, de az oltás fontosságát is megkérdőjelezték. Sőt, sikerült bagatellizálni magát a járvány kialakulását is. A sajtó egy része pedig nem csinált mást, mint saját rémtörténeteivel kiegészítve (a magyar vakcinában nyomkövető csipek vannak) továbbvitte a vonalat.
Ez már sok volt az egészségügyi miniszternek is, és a nyomozó hatósághoz fordult a rémhírterjesztés miatt. Tegnap pedig a nyilvános oltást vállalva próbált kedvet csinálni az embereknek a vakcinához. Csak remélni lehet, hogy sikerrel.
A tét óriási: emberek tízezreinek az élete. És ez nem riogatás. A múlt század világjárványainak a periodicitására a szakemberek, az epidemiológusok, a virológusok már jó ideje figyelmeztetnek. A pár éve lezajlott madárinfluenza kirobbanásakor is jelezték: a vírus eláraszthatja a világot. Akkor sikerült lokalizálni a Délkelet-Ázsiában terjedő járványt.
Most más a helyzet. Az új típusúnak nevezett H1N1 vírusnak pár hónap alatt sikerült befészkelnie magát az összes kontinensre. A Mexikóban életre kelt kórokozó eddig sok ezer embert fertőzött meg. Sokan – köztük fiatalok – vesztették életüket annak szövődményeiben. Hazánkban is.
Érthetetlen, hogy a magyarországi vállalatok többsége még mindig nem ismeri fel azokat a veszélyeket, amelyek egy tömeges járvánnyal járnak. Ha az emberi oldalától el is tekintünk, a gazdasági következményeket ők sem hagyhatják figyelmen kívül.
El kell hinni, hogy az utolsó pillanatban vagyunk.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.