BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
források

Nem szívbajosak az Állami Számvevőszék szakértői

Az ÁSZ legfrissebb értékelésében kerek perec kimondják, hogy sem a döntéshozók, sem a nyilvánosság nem kapott megfelelő információt az európai uniós források felhasználásáról a 2004–09-es időszakban.
2010.08.19., csütörtök 05:00

Az elkövetett szabálytalanságok és az elmulasztott kormányzati, intézményrendszeri lépések miatt együttesen legalább 100 milliárd forintnyi forrásvesztést könyvelhet el az ország. Eddig. Ráadásul ez az összeg a hazai költségvetésre rótt pluszterhet, és növelte a deficitet.
Ennyire szabályszegők lennénk? Ez a második gondolat, ami a jelentés olvasásakor felmerül. Tavaly – egy év alatt! – a duplájára nőtt a visszaélések száma, s a vizsgált időszak egészében megötszöröződött a szabálytalansággal érintett összeg. Mintha még mindig nem lennénk igazán EU-tagok, akik tudatában vannak annak, hogy a leghatékonyabb uniós forrásfelhasználás az, ha minden szabályosan történik.

Ezen a kiábrándító képen még az sem szépít, amit az ÁSZ jelentéskészítői a követelések 40,7 százalékos behajtási aránya kapcsán megjegyeztek, hogy a magyar adat a romló tendenciát mutató uniós átlagot éri el. Fejlesztések, kedvezményezettek sora került veszélybe azért, mert nem volt elég „szabályos” a rendszer. A bizalom két dicséretes eszközének, a támogatási előlegnek és a biztosítékadási kötelezettségek enyhítésének a szabályosságot kellett volna erősítenie, és nem ellenkezőleg.

Szinte érthetetlen, hogy miért foghíjas még mindig a hazai jogszabályi környezet, miért nincs egy korrekt és praktikus közbeszerzési törvényünk, hogyan fordulhat elő az, hogy más előírások szerint működik az egyik hivatal, mint a másik, amikor az uniós forrásokat kezeli? Kérdések sorával szembesül az ember, amelyek máig megválaszolatlanok. Miért? Egyáltalán, előfordulhat végre egyszer, hogy legalább a saját kárunkon tanulunk?

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.