BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
választási eredmények

Orbán Viktor lehetősége és felelőssége is óriási

Olyan üzletbe nem megyek bele, ahol nincs meg az 51 százalékom – fogalmazott nemrégiben egy neves cégvezető üzleti ars poeticájáról. A legutolsó előrejelzések szerint – merthogy az urnazárás körüli zűrzavarok miatt nehéz pontos eredményt közölni – Magyarország egykori s leendő miniszterelnökének nincs ilyen döntési dilemmája, meglesz a biztos többsége a parlamentben, nem kényszerül bele haszontalan kompromisszumokba.
2010.04.12., hétfő 05:00

A rendszerváltás utáni időszakban kétharmados többsége még egyetlen pártnak sem volt. Rendkívüli lehet ez a helyzet. Az önbizalomtól duzzadó Fidesz – a kereszténydemokratákkal szimbiózisban – óriási lehetőséghez juthat: egyedül, megalkuvások nélkül kormányozhat. Ám nemcsak a lehetőség óriási, de a felelősség is. Most minden eddig elmaradt, de az ország fejlődéséhez szükséges reformot végrehajthat, ha igazán akarja. A kétharmados törvényeket is megváltoztathatja.

A magyar gazdaságban meghatározó szereplők tudják s mondják, mi kell ahhoz, hogy az ország fejlődjön. Talán nem meglepő, hogy a magyar üzleti világ meghatározó lapja, a Világgazdaság is hasonló lépéseket vár az új kormánytól. Szerkesztőségünkben ugyanazokat a sürgős teendőket sorolták munkatársaink is, mint az üzleti világ szereplői. De a közvélemény-kutatásokban szintén ezen teendők köszönnek vissza nagy vonalakban. Nem véletlenül.

Mindenki tiszta, átlátható, dinamikus kormányzást vár. Kisebb bürokráciát, egyszerűbb adórendszert. Szűnjön meg a közpénzek pazarló felhasználása, javuljon az oktatás, az egészségügy. A jelenlegi rendszer ugyanis nem olyan színvonalas, mint amilyennek mondjuk. S nem csak az elmúlt nyolc év miatt. Az önkormányzatok működése jelenlegi formájában tarthatatlan, csak a célszerűség legyen a változtatás iránymutatója.

Jó lenne, ha az ésszerűség hatná át a leendő kormány minden intézkedését. Ha az ország boldogulása lenne az egyetlen vezérelv s nem jönnének közbe egyéb, sajátos érdekek. Tulajdonképpen nem akar senki mást, csak azt, ne „megélhetési” politikusok, hanem igazi államférfiak kerüljenek az ország kormányrúdjához. Ha ez így lesz, jó lesz.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.