BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stresszes tesztek

Nehezen tanulnak hibáikból az uniós pénzügyminiszterek.
2010.07.14., szerda 05:00

A görög mentőcsomag és az euró stabilitását biztosítani hivatott pénzügyi mechanizmus körüli huzavona során ugyanis már ízelítőt kaphattak abból, hogy a piacok nagyon nem díjazzák a határozatlanságot. Most mégis újból ebbe a hibába estek a banki stressztesztek eredményeinek nyilvánosságra hozatala kapcsán.
A hiba most annál is nagyobb, hogy a befektetők már hetek óta hangoztatják kétségeiket a tesztek lebonyolításával kapcsolatban, és ez az euró árfolyamán is meglátszik. Bizalmatlanságukra jellemző, hogy a felméréstől elsősorban már nem is azt várják, hogy az egyes bankok valós helyzetéről képet kaphassanak. A fő kérdés számukra ehelyett az, hogy szükség esetén az európai kormányok késznek mutatkoznak-e újabb pénzügyi segítséget nyújtani.

Öröm az ürömben, hogy a leginkább problémásnak tekintett német tartományi és spanyol regionális bankok esetében az esetleg szükségessé váló segítségre a jelek szerint megvan a fedezet a nemzeti bankmentő alapokban. Ez azért különösen jó hír, mert ha valamely kormánynak esetleg uniós hozzájárulásra lenne szüksége, akkor borítékolható a piacok idegeit ismételten kikezdő huzavona.

Az uniós viszonyok rendezetlenségét az is jelzi, hogy a bankmentésre fordítható pénzek forrásaként hirtelen az 500 milliárd eurós stabilitási alap is felmerült. Ez nem csak azért érdekes, mert a mechanizmus Szlovákia ellenállása miatt még nem is működik. Ennél fontosabb, hogy az alapot nem bankmentésre hozták létre, hanem a kormányok fizetési gondjainak az enyhítésére.
Az pedig nagyon nehezen lenne megmagyarázható az esetleg uniós hitelre szoruló ország lakosságának, hogy a kölcsönért cserébe vállalt megszorításokra a bankok megmentése érdekében van szükség. Mint ahogy a hitelt folyósító ország lakossága sem venné jó néven, ha adópénzeit bankmentésre használnák.

Beöthy Ákos Beöthy Ákos -->

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.