BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
kintlevőség

Színjáték a banki stresszteszt - Beláthatatlan következmények

Nem elég, hogy a pénzügyi szféra iránti bizalmat a Lehman Brothers csődjét követően még több mint kétszáz bank (csak Amerikában) megszűnése csorbította, a Wall Street Journal ma arról ír, hogy az átfogó piaci átvilágítás - a bankok stressz tesztje - valójában nem fest reális képet a piacról – írja elemzésében Márk Marcell, a Root and Foliage szakmai igazgatója.
2010.09.07., kedd 12:44

Csupán egy hatalmas színjátékról van szó, mely azért került megrendezésre, hogy mindenképpen jó híreket, pozitív információkat közöljenek a szektorról. A válságot követő intézkedések között lazább - a bankok számára lényegesen kedvezőbb - gyorsjelentési kötelezettségeket fogalmazott meg a tengerentúli ellenőrző testület. Így a piacra öntött hatalmas likviditáson túl, ez is táptalajt jelentett a kedvezőbb banki eredmények számára. Nincsenek valódi kapaszkodók. A mai tengerentúli gyorsjelentések nem hasonlíthatóak össze, a korábbiakkal - vagy ha megtesszük, torz képet kapunk.

A stresszteszt elméleti célja az volna, hogy a piaci szereplők reális képet kaphassanak a pénzintézetek állapotáról, kockázatairól. A felmérés során a bankokat szélsőséges, a válság egy esetleges újabb hullámának környezetébe helyezik, azt vizsgálva, hogy az adott pénzintézet képes lenne e megállni a helyét, vagy sem. Ez ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy a korábban felépült bizalom - ha nem is azonnal, de egyszer majd - visszaállhasson a jövőben.

A The Wall Street Journal azonban mai cikkében felhívja a figyelmet arra, hogy a vizsgálat nem mutatott valós képet a bankok helyzetéről. A cégek nem egységesen közölték az adatokat, ráadásul a múltban kockázatmentesnek kezelt állami kötvények egy jelentős része kockázatossá vált. A vizsgálatot végző szervezet, a CEBS politikai és banki lobbiérdekek befolyása alatt végezte el a tesztet. A BIS (Bank for International Settlements) adatai szerint lényegesen magasabbak a kockázatos kintlevőségek, mint amit a stressz teszt közöl.

Számos bank kihagyta kereskedési céllal tartott államkötvényeit a felmérésből, míg mások csak a short pozíciókkal foglalkoztak a CEBS megkeresésekor. Akadt olyan ország, ahol központi forrásból származó adatok alapján végezték az ellenőrzést, míg máshol ezek alapját a banki jelentések adták.

Amikor még állt a Városligetben a Globe színház egy igazán érdekes kiállításon vettem részt, akkor még kisiskolásként. Vaksötét volt, a kiállítótermet pedig a hétköznapi élet helyszíneivel rendezték be. Buszmegálló, járda, konyha és más ötletgazdag terekben bolyongtunk, mintha mi magunk is vakok lennénk.

Hasonlóan kezdem érzezni magamat a tőkepiacokon is. Nem elég, hogy számtalan bank űzött koordinálhatatlan tevékenységeket, hogy Görögország állami szinten hamisított statisztikai adatokat, még a válság hatásait feltérképező eszközök is erős manipuláció alatt állnak. Aki eddig sejtette, hogy merre jár, ma már biztosan eltévedt. A következmények beláthatatlanok. Sem egyéni, sem vállalati, sőt állami szinten sem tervezhető évek következnek, ha szakértőink olyan információk alapján alakítják majd ki a stratégiát melyek maguk is hamisnak bizonyulnak.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.