BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megadta magát az orosz államnak az energiaóriás

A brit BP közölte, hogy kitart szándéka mellett és eladja oroszországi vegyesvállalatában lévő részesedését az államnak.

A British Petroleum (BP) elemzők szerint mintegy 30 milliárd dollárnyi részesedéssel rendelkezik a brit-orosz TNK-BP vegyesvállalatban, de a hírek szerint már nem sokáig.  A BP ugyanis közölte, hogy kiszáll 50 százalékos részesedésével Oroszország harmadik legnagyobb olajkitermelőjéből, annak ellenére, hogy az orosz cégrészben jelentős tulajdont birtokló négy milliárdos mindent elkövet, hogy ezt megakadályozza.

Az orosz oligarchákat tömörítő Alfa-Access-Renova (AAR) nem először kerül összetűzésbe a BP-vel, hiszen tavaly sikeresen megakadályozta, hogy a BP és az orosz állami tulajdonú Rosznyeft szövetséget kössön. A befektetőcsoport akkor arra hivatkozott, hogy a BP a szerződéses kötelezettségét megszegve olyan üzletet akart kötni, amely ártott volna a TNK-BP-nek. A BP 13 milliárd dolláros kártérítésért pereli az orosz partnert az elmaradt haszon miatt, az elhúzódó eljárásban hamarosan újabb meghallgatásra kerülhet sor, de ennek időpontja egyelőre ismeretlen.

Az AAR mindenesetre tovább manőverezik; egyrészt bizonyos források azt állítják, hogy a szervezetnek vétójoga van az eladás tekintetében, míg a Reutersnek nyilatkozó illetékesek szerint az orosz csoport azt fontolgatja, hogy megvásárolja a BP-től a tulajdonrészt, miután az AAR-nak az eladásról szóló közlés után állítólag elsőbbsége van az ajánlattételre. De a konszern helyzete sem könnyű, hiszen az állami nyomás alatt álló csoport éléről egy héttel ezelőtt köszönt le Mihail Fridman. A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint az állam mindenképpen megszerzi a TNK-BP-t vagy felvásárlással vagy az oligarchák segítségével. A potenciális felvásárlók között szerepe a Gazprom és a Rosznyeft is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.