BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ingatlan-áfa – Hogyan érhető el az adómentesség?

Ebben a hónapban jelezhetik az ingatlannal rendelkező áfaadóalanyok az adóhatóságnak, hogy a tulajdonukban álló lakásokat, házakat és üdülőket adómentesen kívánják-e értékesíteni.

A szabályozás ráadásul az idén már új, kedvező lehetőséget kínál az adózóknak. Az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint az újnak nem minősülő ingatlan értékesítése mentes az általános forgalmi adó alól.

Ez a szabály mind a lakás céljára, mind pedig a más üzleti célokra szolgáló ingatlanokra is vonatkozik – hívja fel a figyelmet Balázs Péter, a Noerr & Társai Iroda adótanácsadó munkatársa. Az áfaalanyoknak ugyanakkor lehetőségük van arra, hogy az ingatlanok értékesítését áfakötelessé tegyék, azonban a 2009-es szabályok szerint választásuk mind a lakás céljára, mind pedig a más üzleti célokra szolgáló ingatlanokra vonatkozott. Ez igen hátrányosan érintette a cégeket, mivel a lakások és házak esetében általában az adómentesség, míg az egyéb ingatlanok esetében az áfakötelesség választása lett volna számukra a kedvezőbb.

Az eddigi kompromisszumkényszertől azonban erre az évre megszabadulhatnak a vállalkozások – mutat rá a szakember. Az év eleje óta ugyanis lehetőség van arra, hogy a lakóingatlanok esetében az áfamentességet, míg az üzleti célra szolgáló ingatlanok esetében az áfakötelességet válasszák. Ezt a lehetőséget a tavaly november 13-án kihirdetett, részben uniós jogharmonizációs kötelezettségeket teljesítő miniadócsomag kínálta fel a vállalkozásoknak.

Amint az az erről szóló adóhivatali közleményből is kiderül, az adóalanyoknak immár lehetőségük nyílik arra, hogy amennyiben az adómentes körbe tartozó ingatlanértékesítési tevékenységük keretében többféle ingatlant is értékesítenek – amelyek között az áfatörvény meghatározása szerinti fogalomnak megfelelő lakóingatlan és annak nem minősülő ingatlan is van –, akkor a lakóingatlan és az annak nem minősülő egyéb ingatlan értékesítése tekintetében eltérően adózzanak 2010. január l-jétől.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.