BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két veszély is fenyegeti a vagyonadót

Számos kétely és bizonytalanság lengi körül a többéves vívódás után bevezetett vagyonadót. Az már biztos, hogy az erről szóló törvény január 1-jén életbe lép, a rendelkezések érvényre juttatását azonban két „veszély” is fenyegeti.

Szakértők szerint van esély arra, hogy az Alkotmánybíróság (AB) az alaptörvénybe ütközőnek minősíti a vagyonadót – a taláros testület ígérete szerint a döntés még február vége, az első bevallási határidő előtt megszületik. Így lehet, hogy az adóteher az AB döntésével foszlik semmivé.

Emellett azonban fideszes politikusok még az utóbbi napokban is többször leszögezték: kormányra kerülésük esetén megszüntetik az épphogy bevezetett adónemet. A tulajdonosok addig is számos kihívással szembesülnek: meg kell határozniuk a lakóingatlanok számított és becsült értékét, tudván, hogy a tényleges adóalap a forgalmi érték lesz. Ez utóbbi azonban csak egy ellenőrzés során derülhet ki pontosan. Ha azonban az adózók igénybe veszik az adóhivatal kalkulátorát, semlegesíthetik a kockázatokat.

A vagyonadó mértéke

(ingatlanokra, százalék)

- 30 millió forintig: 0,25

- 30 és 50 millió forint között: 0,35

- 50 millió forint felett: 0,5

Forrás: VG-gyűjtés

Érdemes odafigyelni arra is, hogy a lakcímnyilvántartás szerint hova vagyunk bejelentve, valamint hogy ténylegesen is ezen a címen lakunk-e. Az ingatlan azonban még ez utóbbi esetben is csak akkor mentesül az új adónem alól, ha becsült értéke nem éri el a 30 millió forintot. Ha azonban a számított értéke igen, az adózó akkor is köteles bevallást benyújtani, ha adót – lévén a becsült vagy akár tényleges forgalmi érték alacsonyabb 30 millió forintnál – nem fizet. Többek szerint az adóhivatal így gyűjti be az ellenőrzésekhez szükséges adatokat, az APEH azonban ezt cáfolja.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

- 30 millió forintig: 0,25

- 30 és 50 millió forint között: 0,35

- 50 millió forint felett: 0,5

Forrás: VG-gyűjtés Még nem működik az APEH-kalkulátor -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.