BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élre tört Magyarország - meglepően jól muzsikáltunk

Európa más országai után Magyarországon is véget ért a recesszió. Az első negyedévben már az előző év azonos időszakához mért mutató is enyhe pluszban volt. A 0,2 százalékos bővülést azonban egyetlen elemző sem várta előzetesen, csak a második fél évre jósoltak pozitív adatot.

Végre egy reménysugár, hogy talán mégsem egy elátkozott hely Magyarország. Az utóbbi években elszoktunk tőle, de a tegnap megjelent GDP-statisztika alapján az első negyedévben a legjobbak között voltunk.

 Felfelé módosulhatnak az előrejelzések, amelyek egyelőre stagnálást várnak 2010-től. Enyhén bővült az európai gazdaság is az első három hónapban, de ez már nem számított meglepetésnek. Az EU és azon belül az eurózóna is 0,2 százalékkal nagyobb GDP-t termelt, mint a tavalyi utolsó negyedévben. Ebben a mutatóban Magyarországot csak Portugália előzte meg, a mi 0,9 százalékunkra egy tizedet vert rá.

A bővülés hátterében a kiemelkedő exportteljesítmény állhat, a külkereskedelmi többlet hatalmasat javult márciusig. A fogyasztás és a beruházás azonban még mindig gyenge lehetett, de a részletes adatok csak három hét múlva jönnek ki.

Szintén most adta ki éves konvergenciajelentését az EKB, amelyben megállapítja, hogy egyetlen euróbevezetési kritériumot sem teljesítünk. A többi ország sem muzsikált sokkal jobban, kivéve Észtországot, ahol már küszöbönáll a belépés.

Kedvező adatokkal búcsúzhatott el a pénzügyi tárca vezetése a tegnapi államháztartási tájékoztatón: a költségvetés áprilisi hiánya a vártnak éppen a harmada lett, valamelyest alacsonyabb az év végére várható deficit is, ráadásul szintén a gazdaság talpra állásáról szóló véleményeket látszik alátámasztani a most közzétett GDP-adat.

Jelentősen javultak a magyar vállalatok várakozásai a következő fél évre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete (GVI) felmérése szerint. Az MKIK GVI konjunktúramutatója ugyanis áprilisban +14,8 százalékra emelkedett az októberi –9-ről.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.