BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Formálódó büdzsékeret: a bankadó betömi a lyukat

Nem kényszerül nagyon népszerűtlen intézkedésekre a kormány, legalábbis a Költségvetési Tanács friss prognózisa alapján. Az államháztartásban a következő évre látható lyukat elvileg betömi a bankadó, de 2012-re még bő 350 milliárd forintos forrást elő kellene teremteni vagy megtakarítani.

Mivel azonban az új kormány adótervei még nem teljesen kristályosodtak ki, mindez jelentősen változhat. Az szja-átalakításokról ugyan már több nyilatkozat megjelent, ezek sokszor ellentmondásosak voltak.

Az pedig nagyban átírhatja a jelenlegi forgatókönyvet, ha az erős parlamenti többséggel a Fidesz belevág az évtizedek óta halogatott szerkezeti reformokba. Bár erre nem terjedt ki a technikai jellegű elemzés, ám Kopits György, a tanács elnöke szerint jócskán van még mit javítani a hitelességen, amivel a súlyos kamatkiadások is mérsékelhetők lennének.

Az egy éve működő testület a nemzetközi tapasztalatok szerint a szavahihetőséghez jócskán hozzájárulhat, erre mutatott rá a szakember. Ebből a szempontból is fontos, hogy milyen viszonyt épít ki a Fidesz-kabinet a még az előző ciklusban létrehozott szervezettel.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.