BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kérnek az osztrákok a külföldiekből

Májustól nyolc, a keleti blokkhoz tartozó ország polgárai szabadon vállalhatnak munkát Ausztriában. A szakértők szerint a munkaerő-invázióra kevés az esély, ugyanakkor a lakosság többsége nagyon is aggódik.

Májustól nincs szükség külön engedélyre ahhoz, hogy az eddig korlátozás alá eső nyolc tagállam - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia és a három Balti-állam - polgárai munkát vállalhassanak Ausztriában. Az osztrákok többsége azonban nem örül a nyitásnak, az olcsó keletről érkező munkaerő miatt sokan veszélyben érzik a munkaerőpiacot - írta a Presse.

A linzi Imas Intézet felmérése szerint az osztrákok 71 százaléka aggódik a munkaerőpiaci nyitás miatt. (Egy korábbi, szintén az Imas által készített felmérés szerint a németek 67 százaléka volt szkeptikus a kelet felé való liberalizációval kapcsolatban.)

Szakértők szerint azonban az aggodalmak alaptalanok. Egyrészt nem valószínű, hogy májustól hirtelen tömegével érkeznének a munkavállalók keletről, ilyesmire senki nem számít. Másrészt a piaci nyitás negatív hatásait valószínűleg bőven ellensúlyozza a több ágazatra jellemző súlyos szakemberhiány mérséklődése.

"Legfeljebb 25 ezer külföldi dolgozó érkezik Ausztriába a liberalizáció után" - vélte Ernst Kopp, a varsói Austrian Economics vezérigazgatója. "Egy jó cipész Lengyelországban 8-900 eurót keres. Még ha Ausztriában 1200 eurót is keresne, ez még nem jelent semmit."

A magyar, cseh és szlovák elemzők hasonlóan látják a helyzetet - különösen, hogy ezekben az országokban sokkal kisebb a mobilitás, mint a már említett Lengyelországban. Erika Teoman kereskedelmi tanácsos szerint "sokan, akik el akarták hagyni Magyarországot, rég elmentek. Többségében fiatalok. Jelenleg Magyarország is komoly szakemberhiánnyal küzd."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.