BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

NGM: Félreértés, nem kell az IMF-hitel! De milyen megállapodás lesz?

A Nemzetgazdasági Minisztérium tegnapi közlésében szereplő, az IMF-fel ősszel várható tárgyalások kizárólag az IMF Alapokmánya szerinti szokásos, minden országgal megtörténő gazdaságpolitikai konzultáció keretében történnek majd.

A Magyar Állam a rendelkezésére álló IMF-EU-Világbank hitelkeretből 2009 júliusa óta nem kezdeményezett lehívást, a piaci alapú finanszírozás megoldott, és az ország a következő időszakban is a piaci források igénybevételével számol - közölte az NGM.

Mindezek alapján eddig sem volt, és a jövőben sincs szükség új hitelmegállapodásra, tehát az őszre tervezett tárgyalásoknak nem célja egy újabb kölcsönmegállapodás megkötése.

A Magyar Kormány továbbra is következetesen tartja magát a 2010. évre tervezett 3,8%-os GDP arányos költségvetési hiánycélhoz - áll a közleményban.

Az MTI szerint tegnap a tárca megerősítette a tárgyalások folytatódását, a minisztréium szerint csupán egy tárgyalási forduló zárult le, a tárgyalások nem szakadtak meg.

A Bloombergnek küldött levélben viszont az szerepel, hogy a Valutaalappal folytatott tárgyalások valószínűleg ősszel folytatódnak és megállapodást is kötnek ("The negotiations will likely continue int the autumn and an agreement will be reached" the Economy ministry said in an emailed answer to questions from Bloomberg News.). Az tény, hogy az email nem részletezi, milyen megállapodásra gondol a magyar kormány, ahogy ezt a hírügynökség a legfrissebb jelentése is megjegyzi.

A hírügynökség érrtékelése szerint a forint egy hónapon belüli legnagyobb mértékű napi esését hétfőn az idézte elő, hogy Simor András jegybankelnök a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón közölte: nincs tudomás arról, hogy a kormány újrakezdené a trágyalásokat a Valutaalappal.

A forint tegnap este a tárgyalások felújításának hírére komolyan erősödött: a az euróval szembeni 285-ös szintről 282-re, most azonban már ismét a 284-es szint közelébe gyengült.

Friss devizapiaci adatok itt találhatók

Sírás lehet a vége

Tim Ash, a Royal Bank of Scotland feltörekvő piaci elemzője nem érti, hogy miért olyan fontos a kormánynak, hogy most ennyire határozottan elzárkózzon egy új IMF-megállapodástól. Ash a Bloombergnek nyilatkozva elmondta: láthatóan a kormány eltökélt, hogy bebizonyítsa, sikerül egyedül is boldogulnia, ám ennek a stratégiának könnyen sírás lehet a vége.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.