BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási kölcsön felvételére készül Németország

A Frankfurter Allgemeine Zeitung információi szerint Németország a következő évben a korábban tervezetthez képest 100 milliárd euróval több hitelt venne fel. Ha ez megtörténik, Berlin is túllépi az eurózóna országaira vonatkozó 3 százalékos deficit korlátot.

A német lap értesülését a Spiegel Online informátorai is megerősítették. Eszerint plusz 86 milliárd eurónyi forrás igényel a költségvetés és további 14,5 milliárd szükséges a gazdaságélénkítő intézkedések következtében. Európa legnagyobb gazdasága ezért várhatóan 100 milliárd eurós hitelt vesz el, ezzel pedig szinte biztosan túllépi az eurózónára vonatkozó deficit szabályokat.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a hírek szerint 10,5 százalékkal, 325,5 milliárd euróra növelné a kiadásokat, meghaladva ezzel a 239 milliárd eurós bevételt. A Spiegel szerint a hiány jelentős növekedése további feszültségeket szít majd Angela Merkel koalíciójában. Az FDP már figyelmeztetett arra, hogy a deficit nem haladhatja meg a 80 milliárd eurót. A fejlemények pedig megingathatják az adórendszer átalakításával kapcsolatos terveket, amelyek megvalósítása már most is kétséges.

Mint arról a Világgazdaság beszámolt, a tartományok jóindulatán múlik, hogy a német törvényhozás alsóházának jóváhagyása után a felsőházként szolgáló Bundesrat is áldását adja-e december 18-án a konzervatív-liberális koalíció adócsökkentési terveire. Angela Merkel (CDU) kancellár kabinetjének az összes szövetséges tartományi kormányzat támogatására szüksége lesz, ez jelenleg korántsem tűnik garantáltnak, különös tekintettel Schleswig-Holstein kereszténydemokrata miniszterelnökének ellenállására. Peter Harry Carstensen „megpuhítása” érdekében Merkel, illetve a koalíciós partner liberálisok vezetője, Guido Westerwelle vasárnapra válságtalálkozót hívott össze.

Az ellenállás forrása, hogy a 2010 januárjától életbe lépő, a vállalkozásoknak és családoknak összesen 8,5 milliárd eurónyi tehermentesítést jelentő intézkedések következtében a tartományok és önkormányzatok várhatóan évi 3,9 milliárd eurónyi bevételtől eshetnek el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.